Stavebnictví a bytové domy
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli byste mi nedoporučili publikace, které se týkají starých domů. Zajímají mě zejména činžovní pavlačové domy - dispozice bytových jednotek, jak bývaly řešeny koupelny, pokoje pro služku a co se s nimi děje dnes, také mě velmi zajímá, jak byly byty a i celé domy přestavovány v průběhu věků(rušení pavlače - přístavby nových schodišť...)Nejvíce mě zajímají pražské bytové domy, konkrétněji historie smíchovských a holešovických bytových domů, ale i Žižkov a Vinohrady by byly skvělé. Internet je na tyto zdroje velice skoupý, budu Vám velmi vděčná, pokud poradíte.
Moc děkuji a přeji příjemný den.
Odpověď
Vážená paní,
ve fondu Národní technické knihovny se nachází několik publikací, které by odpovídaly Vámi zadaným parametrům.
BEČKOVÁ, Kateřina, Ivan VAVŘÍK a Rudolf PREKOP. Žižkovské pavlače. Vydání první. Praha: Městská část Praha 3, 2015. ISBN 8090585620;9788090585621.
ŘEZNÍČKOVÁ, Vlasta. Plošná ekonomie pavlačových domů: Dispozice bytu a objektu. 1. vyd. Praha: b. t, 1974.
MACKOVÁ, Libuše. Bydlení v chodbových, pavlačových a sendvičových domech. Praha: Výzkumný ústav výstavby a architektury, 1967.
SCHMIDT, Otakar. Převislé konstrukce: balkony, pavlače, arkýře, ustupující patra. V Praze: Česká grafická unie, 1939.
Budete-li si chtít tyto publikace projít/vypůjčit, zkontrolujte si jejich dostupnost na našich stránkách. Některé knihy se nacházejí ve skladu, novější publikace jsou volně dostupné ve volném výběru. Budete-li si je chtít pouze projít nemusíte být u nás zaregistrovaná, pokud si je budete chtít vzít domů, registrace je nezbytná (k registraci je potřeba platný doklad totožnosti + čipová karta ISIC/OpenCard/Lítačka, nemáte-li žádnou čipovou kartu můžeme Vám vytisknout naši knihovní - je však zpoplatněna 200 Kč.) Samotná registrace stojí 100kč/rok pro veřejnost, 50kč/rok pro studenty.
S pozdravem a přáním pěkného dne
Pavlína Tvrdá
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
15.05.2017 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu