stavba Šalamounova chrámu
Text dotazu
Dobrý den, můžu se Vás zeptat zda byla vydána někdy nějaká kniha, která se přímo zabývá stavbou 1. Šalamounova chrámu, známého také jako První chrám? Popřípadě zda někdo někdy vydal všech 13. svazků - komplexu knih, tzv. deuteronomistického dějepisného díla. Děkuji za odpověď
Nápravníková Petra
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zdržení v odpovědi, které bylo způsobeno časovou náročností Vašeho dotazu a provozními omezeními v době svátků. V katalozích a databázích Národní knihovny se nám bohužel nepodařilo najít publikaci, u níž bychom si mohli být zcela jisti, že se zabývá přímo stavbou Prvního chrámu. Ve fondu NK se nachází monografie:
COMAY, Joan. The Temple of Jerusalem: with the history of the Temple Mount. London: Weidenfeld and Nicolson, 1975. 279 s. ISBN 0-297-76971-5.
Bohužel ovšem tato čas fondu je momentálně vyloučena z expedice kvůli rekonstrukci skladiště, a tak jsme se nemohli podívat přímo na obsah knihy. Inspiraci pro další hledání byste možná našla i v publikaci:
Sacred time, sacred place: archaeology and the religion of Israel [online]. Winona Lake, Ind.: Eisenbrauns, 2002 [cit. 2016-12-29]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10483329.
Text knihy je přístupný registrovaným uživatelům NK prostřednictvím databáze ProQuest Ebook Central (informace o podmínkách práce s databází najdete na adrese: http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/infozdr#ebookcentral). Informace ohledně případné odborné edice knih deuteronomistického dějepisného díla se nám bohužel nepodařilo dohledat.
Naše služba není odborná, a tak se domníváme, že s oběma dotazy by Vám jistě kvalifikovaněji poradili v Knihovně Židovského muzea v Praze (http://www.jewishmuseum.cz/informace/navstivte-nas-rozcestnik/knihovna/; dotaz můžete případně položit i prostřednictvím služby Ptejte se knihovny, a to pomocí formuláře na adrese: http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-zidovskeho-muzea-v-praze).
Případně se můžete zkusit obrátit také na Knihovnu Ústavu blízkého východu a Afriky FF UK (http://ubva.ff.cuni.cz/cs/knihovna/ ) anebo na teologicky zaměřené knihovny: Knihovnu Katolické teologické fakulty UK (http://www.ktf.cuni.cz/KTF-36.html ), Knihovnu Evangelické teologické fakulty UK (http://web.etf.cuni.cz/ETFLIB-1.html ), Knihovnu Husitské teologické fakulty UK (http://htf.cuni.cz/HTF-101.html ) nebo Knihovnu Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (http://oldwww.upol.cz/struktura-up/univerzitni-zarizeni/knihovna/knihovna-a-jeji-pobocky/oborova-knihovna-cmtf/hlavni-stranka/ ). Ne všechny tyto knihovny ovšem poskytují informační služby obdobné jako služba Ptejte se knihovny, a tak Vám bohužel nemůžeme garantovat jejich kladnou odpověď.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.12.2016 14:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu