Stavba přehrady
Text dotazu
Ahoj,chtěla bych se zeptat(protože mi to už dlouhou dobu trápí),jak se staví přehrada např. Lipno (jak se stavělo),i když tam tekla voda,to jí nějak odvedli či co?
Odpověď
Dobry den,
velmi pekny a  nazorny vyklad o tom, jak se stavely prehrady na Vltave (Lipno, Orlik nebo treba Slapy) se nalézá v dokumentu České televize z roku 2001 autorů Karla Čáslavského a Pavla Vantucha, viz http://www.ceskatelevize.cz/porady/873537-hledani-ztraceneho-casu/201324246000269-vltava-v-obrazech-4/ nebo https://www.youtube.com/watch?v=90bJ0m3kzCU
Díly 1 - 9
Vltava od pramene k Čertovým proudům.
Velmi nazorny material o stavbe prehrady na Lipne, da se aplikovat na podobna jina vodni dila Dokument pro všechny vodáky a milovníky nejznámější české řeky Vltavy.
Na starých filmových záběrech, fotografiích i současných snímcích je zachycena Vltava od pramene, protékající jednotlivými úseky naší krajiny.
1. - 9. díl:
1. Pramen Vltavy - Lenora - Soumarský most - plavba z Lenory do Pěkné.
2. Mrtvý luh, soutok Studené a Teplé Vltavy - Želnava - plavení dřeva ve Schwarzenberském kanále.
3. Nová Pec - Horní Planá - Černá v Pošumaví - Dolní Vltavice - Frymburk - Přední Výtoň - Lipno.
4. Film "Lidé nad Čertovou stěnou" (1969) o stavbě lipenské přehrady.
5. Stavba přehrady Lipno I. ve filmových týdenících.
6. Televizní snímky ze stavby lipenské přehrady - Sv. Prokop - Loučovice.
7. Pod Lipnem - povodeň - vodácké závody pod přehradou.
8. Film "V Čertových proudech" (1959) + vodácké šoty z filmových týdeníků
1961 a 1962.
9. Vodácké závody v Čertových proudech 1966-1968
Atmosfera stavby a spusteni elektrarny je zachycena na nasledujicim odkazu:
http://www.ckrumlov.cz/cz1250/region/histor/i_stlipr.htm
Jednoduchym zpusobem je popsan princip prehrady napr. v techto publikacich:
VOPENKA, Martin a KREJCOVA, Zdenka. Poznavam zivot a svet. 1111 zakladnich hesel pro zvidave deti. Praha: prah, 2002.
Veda a technika. Praha: Svojtka a Vasut, 1993.
Prave tak, jak lze usmernit vodni tok do koryta reky, lze reku prehradit a vode dovolit jen prutok v miste, kde je to potreba. Ricni tok lze ovladat stavbou  silnych betonovych hrazi, ktere postupne tok uzaviraji, az zastavi prutok uplne. V tom momente se napousti prehrada, vznika velka vodni plocha, jezero. Vypousteni proudu vody na lopatky turbiny (vodni kolo) se vyuziva pri vyrobe elektricke energie. Takto velmi zjednodusene si lze predstavit prehradu.
U vetsiny  prehradnich nadrzich byva informacni centrum, ktere lze navstivit a prohlednout si krome prohlidkoveho okruhu i nazorne filmy a obrazovou dokumentaci.
Upresneni naleznete na
http://www.jiznicechy.org/cz/index.php?path=ost/lipno.htm.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 11:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu