Stav beztíže
Text dotazu
Kde se dozvím o možnosti stavu beztíže a
přemisťování na větší vzdálenosti u tibetských mnichů atp.
Dík za info.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně máte na mysli tzv."běžce lunggompa", kteří jsou údajně schopni odlehčit svá těla a po dlouholetém cvičení dokonce i levitovat. Adepti na "běžce luggompa" podstupují dlouhodobou přípravu, která zahrnuje dechová cvičení, zvláštní druh jógy, soustředění a recitaci manter. Běžci upadají při běhu do zvláštního (hypnotického) transu. Lunggompové byli v Tibetu využíváni jako zpravodajové, neboť dokázali přenášet zprávy na dlouhé vzdálenosti za krátký čas.
Více informací o "běžcích luggompa" můžete nalézt v knize:
* BRENANN, J. H. Okultní Tibet : tajné praxe himálajské magie. 1. vyd. Praha : Beta, 2004. ISBN 80-7306-097-3.
(V knize je taktéž kapitola věnovaná síle zvuku. Zde se můžete dočíst, jak Tibeťané používali určitý zvuk či souzvuk nástrojů k přenášení těžkých předmětů, jakými byl např. stavební kámen.)
Technika "běžců lunggompa" doslova fascinovala francouzskou etnografku a orientalistku Alexandru David-Néel. Věnuje se jí poměrně často a podrobně ve svých knihách. Základní knihou je:
* DAVID-NEEL, Alexandra. Magic and Mystery in Tibet. Baltimore : Penguin Books, 1971. (do češtiny tato kniha bohužel nebyla přeložena, z českých knihoven knihu vlastní pravděpodobně pouze FF MU - Ústřední knihovna Brno - viz Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , v Národní knihovně ČR je tato kniha ztracena, z velké části je ovšem kniha v plném textu volně dostupná na Google books: http://books.google.com/ (Magic and Mystery inTibet)
Kapitolu věnovanou "běžcům luggompa" můžete nalézt také v knize, která byla do češtiny přeložena jako:
* DAVID-NEEL, Alexandra. Mystikové a mágové Tibetu. 2. vyd., v nakl. Elfa vyd. 1. Praha : Elfa, 1998. ISBN 80-900197-5-7.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , Jednotné informační brány: http://www.jib.cz/ či článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl .
Články k tématu volně na internetu:
* http://www.ultralegends.com/lung-gom-pa-runners-of-tibet/
* http://www.ultrabeh.sk/view.php?cisloclanku=2008110001
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.08.2011 07:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu