státní vlajka ČR
Text dotazu
Prosím o radu jak vznikla naše státní vlajka, kde a co znamenaji tři barvy, které nosí, nebo adresu kde bych se mohl tuto odpověď dozvědět.
Odpověď
Historie československé a později české vlajky je stručně takováto: od 15. st. jsou známé české červené prapory s bílým lvem, od 19. století byly častější tzv. zemské barvy, tj. červená a bílá. Původní českosl. vlajka byla bíločervená bikolóra. Poprvé byla oficiálně vyvěšena 18. 10. 1918 ve Washingtonu, na domě, kde tehdy žil T. G. Masaryk. Vlajka s modrým klínem vznikla kvůli odlišení od velmi podobných vlajek okolních států, byla vybrána z řady návrhů a schválena 30. 3. 1920. (podle knihy: A. Brožek,
Lexikon vlajek a znaků zemí světa, Praha 1998).
Podrobnější historii české vlajky a dalších českých a českoslovensckých symbolů najdete v knihách:
Zb. Svoboda, Československá státní a vojenská symbolika, Praha 1991,
Zb. Svoboda, Česká státní a vojenská symbolika, Praha 1996.
Všechny tři knihy jsou k dispozici v Národní knihovně.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2008 14:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu