Státní svátek - Den české státnosti, sv. Václav
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat proč se sv. Václav stal předmětem státního svátku?
Odpověď
Dobrý den, 28. září jako Den české státnosti je upraven zákonem č. 245/2000 Sb, o státních svátcích. Přijetí nového státního svátku nebylo jednoznačné a z výsledného textu zákona bylo po projednávání odstraněno jméno sv. Václav. Proti tomuto svátku vystoupil tehdejší předseda vlády M. Zeman nebo poslanec Z. Jičínský, pro které je Václav symbolem kolaborace. Pro zavedení tohoto svátku byli například poslancové C. Svoboda nebo M. Benda, jejichž názor se spojen s obecným chápáním osobnosti sv. Václava jako symbolu české státnosti. Názory všech uvedených poslanců jsou dostupné v historii projednávání zákona na adrese http://www.psp.cz/cgi-bin/win/sqw/historie.sqw?t=449&o=3 (zejména 2. Čtení ze dne 19. 5. 2000).
K osobnosti sv. Václava se vztahuje velké množství tištěných i elektronických článků a knih. Stručný výběr informací z českého internetu je obsažen v následujícím seznamu.
http://www.zivotynawebu.net/svaty_vaclav.htm
http://www.libri.cz/databaze/kdo18/search.php?zp=9&name=SV.+V%C1CLAV
http://www.natia.cz/sv_snem/sv002.htm
http://cz.altermedia.info/index.php?m=20031001
http://www.volny.cz/sponh/CLANKY/den%20statnosti.htm
http://www.pis.cz/c/page.php?menu_item=1100&azet=30&page_id=820
http://www.blisty.cz/2004/9/24/art19903.html
http://www.svedomi.cz/dokdoby/pod021007_statnost.htm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
03.12.2007 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu