Státní příslušnost dětí ze smíšených manželství v protektorátu
Text dotazu
Jaké státní občanství získalo dítě narozené v r. 1944 v Roudnici n. L. matce německé národnosti i německého státního občanství a otci české národnosti i občanství?
Odpověď
Dobrý den,
podle  článku JUDr. Františka Emmerta, odborníka na státní občanství, dostalo dotyčné dítě pravděpodobně německé občanství:
,,Po ustavení Protektorátu Čechy a Morava 15. března 1939 došlo k rozšíření německého občanství také do okupovaného českého a moravského vnitrozemí. Podle dvou nařízení, z dubna 1939 a června 1941, nabývaly německé občanství opět osoby německé národnosti a jejich české manželky a děti ze smíšených rodin a samostatně dokonce i Němky a děti žijící ve smíšených rodinách, ve kterých byl manželem či otcem muž české národnosti (on sám se německým občanem většinou nestával). Osoby se vzdálenějšími německými předky si mohly o německé občanství rovněž požádat. Německé občanství ve vnitrozemí obdrželo asi 300 000 osob."
Použité zdroje
http://www.nemecke-obcanstvi.cz/nemecke-obcanstvi/
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.02.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu