Státní dluh
Text dotazu
Dobrý den,
existují nějaké země bez státního dluhu?
Předem děkuji za odpúověď
Odpověď
Dobrý den,
státní dluh představuje celkové zadlužení vlády, krajů a obcí, fondů sociálního zabezpečení apod. Státní dluh se mění podle stavu státního rozpočtu a podle místa vzniku dluhu jej lze rozdělit na domácí a zahraniční.
Státní dluh vzniká deficitním (schodkovým) hospodařením dané země a představuje souhrn finančních závazků vůči domácím i zahraničním věřitelům. Jedná se o dlouhodobější stav, kdy státní výdaje jsou vyšší než státní příjmy a stát si tak musí na svůj provoz půjčovat.
Nebezpečná situace nastane, pokud jsou úroky vyšší než růst HDP. Stát může v tomto případě obdržet horší hodnocení od mezinárodních ratingových agentur. To opět zvýší úrokové sazby požadované za vydání nového dluhu a země se dostává do dluhové spirály.
Státní dluh je vyjádřen poměrem zadluženosti k hrubému domácímu produktu země (vyjádřen v procentech).
Dluh menší než 5% je považován za velmi malý, patří sem Brunej (2,3 %), Kuvajt (3,4 %) a Turkmenistán (4,7 %).
Jako příklad země s nulovým státním dluhem je uváděno Macao (0 %): https://www.statista.com/statistics/273488/countries-with-the-lowest-national-debt/
Česká republika má podle dat MMF poměr dluhu k HDP na úrovni 45,4 %. Slovensko se umístilo z vyspělých ekonomik na 20. místě s poměrem dluhu k HDP na úrovni 57 %. https://finlord.cz/2023/12/statni-dluh-pomer-dluhu-k-hdp-ve-vyspelych-ekonomikach-roce-2023/
Použité zdroje
- The 20 countries with the lowest national debt in 2023 in relation to gross domestic product. Online. Statista. Dostupné z: https://www.statista.com/[…]/. [cit. 2024-12-10].
- Státní dluh: Poměr dluhu k HDP ve vyspělých ekonomikách v roce 2023. Finlord. Online. 2023. Dostupné z: https://finlord.cz/[…]/. [cit. 2024-12-10].
- Countries That are Debt Free. Online. C2024. Dostupné z: https://www.pw.live/exams/commerce/countries-that-are-debt-free/. [cit. 2024-12-10].
- MONETA. Co je státní dluh? Online. Moneta. C2024. Dostupné z: https://www.moneta.cz/[…]/co-je-statni-dluh. [cit. 2024-12-10].
- Státní dluh. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2024. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh. [cit. 2024-12-10].
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.12.2024 08:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu