Statistiky výpůjček
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli lze někde dohledat statistiky výpůjček knih z knihoven - např. to, kolikrát byla daná kniha za rok půjčena. Podle těchto článků Víta Richtera by to mělo být možné, protože předkládá konkrétní čísla a údaje o výpůjčkách:
"Na základě statistických údajů o počtu výpůjček uskutečněných knihovnami se pravidelně provádí výpočet odměn za půjčování v uplynulém roce. Za rok 2017 byla takto uhrazena částka více než 21,4 milionů Kč s DPH. Kolektivní správce má současně povinnost vybranou částku rozúčtovat a předat jednotlivým autorům. Pro tento účel shromažďuje Národní knihovna ze vzorku 32 knihoven různých velikostí údaje o výpůjčkách v podobě ISBN. ISBN následně umožňuje dohledat v České národní bibliografii podrobné bibliografické údaje o půjčovaných dílech. Níže uvedená analýza vychází z dat, která byla shromážděna za rok 2017 a navazuje na analýzy vytvořené za roku 2011 až 2015, za rok 2016 analýza provedena nebyla."
https://bulletinskip.skipcr[…]verejnych-knihovnach-v-roce
https://www.svkkl.cz/ctenar/clanek/248#1
Mělo by to být možné i s ohledem na fakt, že podle počtu výpůjček jsou autorům půjčovaných děl vypláceny honoráře za výpůjčky. Zároveň se mi ale nepodařilo najít způsob, jak se k těmto datům dostat. V České národní bibliografii, kterou Vít Richter zmiňuje, jsem takové údaje nenašla.
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
statistiky výpůjček nejsou běžně shromažďovány z většiny knihoven na jednom místě. Některé knihovny, které mají automatizovaný systém výpůjček, si je zpracovávají pro svoje potřeby; doporučujeme obrátit se na jednotlivé knihovny, viz níže např. Městská knihovna Česká Třebová.
https://moderniknihovna.cz/cs/o-nas/nejpujcovanejsi-tituly
Pokud byste měla jednu konkrétní knihu, mohli bychom Vám nejspíš zjistit v našem výpůjčním systému, kolikrát byla půjčena v NK ČR. Jedná se ale o interní údaj, který si Vy sama ze systému zjistit nemůžete.
Doporučujeme i odkazy z archivu PSK, kde jsou různé knihovnické statistiky řešeny:
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/nejpujcovanejsi-tituly-autori
https://ipk.nkp.cz/statistika-pruzkumy-dokumenty/statistiky/prehled-vybranych-ukazatelu-nekterych-siti-knihoven-v-cr-od-r.-1993#VK93_2001
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/statistika-knihovnictvi-v-1921-a-2021
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vydane-knihy-statistiky
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/statistika-knihoven-v-cr
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/kolik-knih-se-v-cr-pujcilo-v-roce-2018-2019-a-2020
https://bulletinskip.skipcr.cz/vsechna-cisla/prohlizet-cisla/2018-rocnik-27-cislo-3/co-se-pujcovalo-ve-verejnych-knihovnach-v-roce
https://www.svkkl.cz/ctenar/clanek/248#1
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.08.2022 12:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu