Statistika zaměstnanosti v knihovnách
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaká statistika toho, jaký je podíl
mužů a žen pracujících v knihovnách?
Odpověď
Dobrý den,
v České republice proběhly za posledních dvacet let dva velké průzkumy vzdělanostní a kvalifikační struktury pracovníků knihoven, a to v roce 1999 (sběr dat za rok 1998) a 2003-2004. Výsledky z obou průzkumu naleznete na portálu Informace pro knihovny (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_Analyza.htm), ve zprávách je uvedeno i zastoupení podle pohlaví zjištěné těmito průzkumy.
Obdobný průzkum byl proveden i ve slovenských knihovnách, o jeho výsledcích informuje článek v časopise Knižnica
(http://www.snk.sk/swift_data/source/casopis_kniznica/2009/april_maj/09.pdf)
.
Pokud by Vás zajímaly i informace z dalších zemí, doporučili bychom Vám využít pro vyhledávání materiálů k tomuto tématu bázi KKL, kterou buduje Knihovna knihovnické literatury (http://sigma.nkp.cz/cze/kkl). NK ČR má přístup i řadě zahraničních oborných databází věnovaných knihovnictví (LISA, ISTA, LISTA, LLIS, Emerald - více informací naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3). Tyto zdroje jsou pro registrované uživatele přístupné i mimo NK ČR, podmínkou je platný čtenářský průkaz (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm). Řadu informací je samozřejmě možné nalézt i volně na internetu, např.
http://www.librarystudentjournal.org/index.php/lsj/article/viewArticle/100/1
87 nebo http://www.libraryjournal.com/article/CA423789.html.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2010 09:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu