Statistika knihoven v ČR
Text dotazu
Dobrý den, prosím, existují nějaké volně dostupné
stránky popř. publikace týkající se statistiky konkrétních knihoven v ČR
(velikost fondu, výpůjčky za rok, počet čtenářů atd.)? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pro potřeby Ministerstva kultury ČR, Ministerstva financí ČR a Českého statistického ústavu mají knihovny v ČR povinnost každoročně odevzdávat statistické informace o knihovně:
http://www.czso.cz/csu/klasifik.nsf/i/kult_(mk)_12_01_(psz_2007) ; http://www.nipos-mk.cz/download/vykazy2007/V12kni07.pdf .
Technicky zabezpečuje statistickou činnost Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) - Centrum informací a statistik kultury:
http://www.nipos-mk.cz/cik/.
Volně uveřejněná je ovšem pouze souhrnná Statistika kultury. Poslední uveřejněnou statistiku, Statistiku kultury za rok 2006, naleznete na stránkách NIPOSu:
http://www.nipos-mk.cz/download/Statistika_kultury_2006.pdf .
Obecnou statistiku knihoven v ČR přinášejí také stránky Národní knihovny určené knihovnám v ČR: http://knihovnam.nkp.cz/ .
Vedle statistického formuláře pro Ministerstvo kultury ČR a ČSÚ zpracovávají knihovny také výroční zprávy, jejichž součástí bývají i statistické informace o knihovně. Některé knihovny uveřejňují výroční zprávy v elektronické podobě na svých stránkách. I tímto způsobem je možné dohledat statistické informace k některým knihovnám.( Pro dohledávání jednotlivých knihoven v ČR můžete využít Adresář knihoven a informačních institucí v ČR:
http://sigma.nkp.cz/F ).
Více informací ke statistikám knihoven ČR by Vám mohly poskytnout instituce:
Národní informační a poradenské středisko pro kulturu:
http://www.nipos-mk.cz/kontakt.asp
Český statistický úřad: http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/kontakty
Knihovnický institut:
http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=01_Knihovnicky_inst.htm
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.08.2008 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu