Statek Boří dvůr, Lednicko-Valtický areál
Text dotazu
Hledám jakékoliv informace k zemědělské usedlosti, později statku Boří dvůr/Theimhof, nebo k již zaniklé osadě Goldschein/Genža/Jelčín nebo také Kelčín. Hlavně by mě zajímal stavební vývoj a případně dochovalé stavební dokumentace budov.
Odpověď
Dobrý den,
Ke  stavebnímu  vývoj tohoto statku a k  případné stavební dokumentací Vám doporučujeme kontaktovat Moravský zemský archiv v Brně (webové stránky: http://www.mza.cz/ ), kde by měli mít uloženy ve sbírkách potřebné údaje (http://www.mza.cz/fondy-a-pomucky.php ) např. dílčí archivy v Moravském zemském archivu archivované:  Lichtenštejnské ústřední ředitelství statků (1766), 1901 - 1925, Lichtenštejnský stavební úřad Lednice 1752 - 1945, Lichtenštejnská katastrální správa Olomouc 1775 - 1941.
Váš dotaz zkuste odeslat na webovou adresu badatelna@mza.cz, správcem fondu je paní Kopečná s emailovým kontaktem: kopecnam@mza.cz . Režim návštěv daného archivu přikládáme v dalším odkazu: http://www.mza.cz/pruvodce-pro-badatele.php .
V následujících odkazech naleznete stručnou historii Bořího dvora i jeho současné zaměření:
http://www.valtice.cz/default.aspx?id=4
http://www.stajeboridvur.cz/
V následující  publikaci (Voldán, Vladimír, ed. St. archiv v Brně: Průvodce po archivních fondech. Sv. 2. Praha: Archivní správa ministerstva vnitra ČSR, 1964. 363, [1] s. Průvodce po st. archivech; Sv. 17.) jsme zjistili tyto informace k lichtenštejnským archivům:
Písemnosti vzešlé z činnosti správních a hospodářských institucí bývaly jednak soustřeďovány v lichtenštejnských registraturách ve Valticích a v Bučovicích nebo po přísném výběru v rodinné Domácím archivu ve Vídni, jednak zůstávaly na místech svého vzniku. V bučovickém archivu jako v nejrozsáhlejším a nejdůležitějším lichtenštejnském depozitáři na Moravě byl soustředěn archivní materiál z jiných lichtenštejnských statků, hl. po první světové válce z oblasti tehdejší ČSR. Po roce 1918 došlo k vleklému a celkově neúspěšnému vyjednávání čsl. Státu o další osudy licht. Archivů. Bylo dosaženo toho, že některé velkostat. Fondy byly soustředěny do Bučovic, fond velkostatku Plumlova, ochuzený o jisté starší spisy, byl roku 1934 deponován v městském archivu v Prostějově a fondy velkostatku Rudy nad Moravou, Rumburka a Lanškrouna byly předány státu. Jiné fondy byly vyvezeny do Vídně. Písemnosti v Bučovicích nedostaly ani odbornou správu. Dnes jsou fondy lichtenštejnské provenience většinou uloženy ve Státním archivu v Brně, zbývající ve Státním archivu v Opavě, zvláště v jeho janovické pobočce, ve Státním archivu v Litoměřicích. Nejcenější archiválie ovšem chová lichtenštejnský Domácí archiv.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 10:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu