Stát jak solný sloup
Text dotazu
Co to znamená "Zůstal stát jako solný sloup"?
Odpověď
Dobrý den,
úsloví "stát jak solný sloup" odkazuje na biblický příběh o zániku Sodomy a Gomory. Biblický text vypráví o pěti jordánských městech (Sodoma, Gomora, Adama, Seboin a Ségor), která se rozhodl Jahve zničit i s jejich hříšnými a bezbožnými obyvateli. Zachráněni byli pouze čtyři spravedliví - Lot, jeho žena a dvě dcery. Jejich záchrana ovšem byla podmíněna tím, že se při cestě z města nesmí ohlédnout. Zvědavá Lotova žena se ovšem ohlédla na hořící město za sebou a proměnila se v solný sloup.
Úsloví "proměnit se/obrátit se v sloup", "stát,zůstat jako (solný) sloup" se užívají ve významu zarazit se úžasem, v šoku a zcela strnout, a to v reakci na nějakou nečekanou či zlou zprávu, pohled či zjištění.
Použitá literatura:
* ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha : Academia, 1994.
* Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4., V nakl. Academia 2.vyd. Praha : Academia, 2000.
* FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 2., dopl. vyd.Praha : Albatros, 1992.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? Olomouc : Alda, 1994.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.11.2011 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu