Starý zákon, kniha Daniel
Text dotazu
Ve Starém Zákoně,kniha Daniel,kapitola 3, verš 23 "A tři muži......do rozpálené pece" řecký text knihy Daniel vkládá za v.23 vyprávění o pobytu oněch tří jinochů v ohnivé peci a jejich CHVALOZPÉV. Potřebovala bych znát alespoň chvalozpěv k výkladu portálu baziliky sv. Prokopa v Třebíči.Mám několik biblí, ale v žádné chvalozpěv není uveden. Ani na internetu se mi to nepodařilo objevit. Děkuji za spolupráci
Odpověď
Dobry den, texty vypraveni o tri jinosich a jejich chvalozpevu najdete napr. v nasledujicich vydanich Bible:
Bible : Pismo Svate Stareho a Noveho zakona (vcetne deuterokanonickych knih)
: Cesky ekumenicky preklad. Praha: Ceska biblicka spolecnost, 2007
Bible Svata aneb vsecka svata pisma Stareho i Noveho Zakona : Podle vydani Kralickeho z roku 1613. Praha: Knizni klub, 2007
Obe tato vydani radi vypraveni a chvalozpev k deuterokanonickym kniham jako Pridavky k Danielovi (ovsem ne kazde vydani Bible, ktere obsahuje deuterokanonicke knihy uvadi i tyto pridavky).
Je mozne, ze nektera vydani umistuji tzv. Pridavky k Danielovi do vlastniho, kanonickeho textu knihy za vers 23 kapitoly 3 (narazila jsem na to ve francouzskem prekladu: La Bible. Paris - Montreal: Bayard - Mediaspaul, 2001) - ovsem nebylo tak tomu v zadnem ceskem vydani, ktere jsem proverovala.
Vsechna zminena vydani jsou dostupne k objednani do studovny v Narodni knihovne CR.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.11.2008 18:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu