starý tisk (Justiniánovy Instituce)
Text dotazu
Dobrý den,
jsem majitelem několika knih malých rozměrů, z nichž jedna má v názvu tento text: Imperatoris ivstiniani institvtionvm libri IIII. Nad tímto nápisem je socha spravedlnosti s váhami v ruce a pod tímto vyobrazením je další nápis, a to: Amsterodami svmptibvs societatis 1675. text jsem přepsal doslovně. Kniha má vzhled jako skutečně starý tisk, ale já nejsem schopen toto posoudit. Chtěl bych se vás zeptat o jakou knihu jde, zdali je možné zjistit stáří a skutečnou hodnotu tohoto tisku. Obracím se na vás jako na důvěryhodnou instituci s vysokým odborným kreditem. V případě potřeby dalších informací o knize je podám na uvedené emailové adrese, nebo se dostavím osobně. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
nejspíše se jedná o Instituce císaře Justiniána, což byly učebnice, obsahující základní principy právní vědy. V tomto případě se jedná o římské právo. Blackův právnický slovník o nich píše: "Justiniánovy Instituce. Jedna ze čtyř složek nebo hlavních částí Corporis Juris Civilis, což je základní pojednání o římském právu ve čtyřech knihách. Toto dílo bylo kompilováno z dřívějších pramenů (spočívalo hlavní měrou na Gaiových Institucích) komisí složenou z Triboniána a dvou dalších, pod vedením císaře Justiniána; bylo poprvé zveřejněno 21.listopadu roku 533 n.l."
(BLACK, Henry Campbell.Blackův právnický slovník. I.sv. 6. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1993, s.736.)
Dle Vašeho záznamu byla kniha, kterou vlastníte, vydána v Amsterodamu v roce 1675.
Bohužel Národní knihovna oceňování knih neprovádí. Pomoci by Vám mohli v některém z antikvariátů, kde se starým tiskům věnují. Obrátit se můžete také na odborníka v oboru znaleckých posudků a odhadů.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 17:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu