starší noviny
Text dotazu
Dobry den.
Da se sehnat k zapujceni, pripadne ke zkopirovani starsi protektoratni tiskoviny typu Vlajka nebo Arijsky boj? Dale bych potreboval sehnat noviny vychazejici na Tesinsku v tricacatych a ctyricatych letech (np. Gwiazdka cieszynska, a dalsi). Dekuji za info.
Odpověď
Dobrý den,
značná část dobového tisku, v tomto případě dobového tisku z období Protektorátu Čech a Moravy, je již v digitalizované podobě dostupná v rámci digitálních knihoven Kramerius Národní knihovny ČR (http://www.nkp.cz/digitalni-knihovna/digitalni-knihovny ). Z daného období jsou v systému Kramerius 3 dostupné mimo jiné následující tituly: Árijský boj, Vlajka, Český deník, Národní politika, Národní listy, Lidové noviny, Moravská orlice, Našinec, Naše noviny, Pressa, Pestrý týden, Nástup, Gardista, Slovák, Zpravodaj (Deník čs. vojenských jednotek na Středním východě), Svět, Družstevník, Kraj Královehradecký, Polední list (Kramerius 4 )aj.
Zmíněné digitální knihovny (Kramerius 3 a Kramerius 4)  jsou plnotextově dostupné na vybraných počítačích Národní knihovny ČR.  V systémech Kramerius je možné fulltextově vyhledávat, a to i  z počítačů mimo knihovnu. Volně se Vám též zobrazí plné texty dokumentů, které jsou již z hlediska autorského zákona volné (v přehledu výsledků vyhledávání tyto dokumenty poznáte dle symbolu nepřeškrtnutého oka).
Více informací o práci s digitálními knihovnami naleznete v záložce "Nápověda" u obou systémů.
Přehled všech periodik vycházejících v daném období nabízejí bibliografie:  "Zeitungen und Zeitschriften im Protektorat Böhmen und Mähren" a několikasvazkové monografii "Česká retrospektivní bibliografie. Noviny České republiky 1919 - 1945" a "Česká retrospektivní bibliografie. Časopisy České republiky 1919 - 1945".
Moravským a slezským novinám a časopisům je věnována bibliografie" Bibliografie novin a časopisů na Moravě a ve Slezsku v letech 1918-1945".
Pokud byste chtěl/la procházet některý z deníků či časopisů, které doposud nebyly naskenovány a zpřístupněny v rámci systému Kramerius, můžete pro jejich objednání do Všeobecné studovny v Klementinu použít Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc či Naskenované katalogy (KATIF): http://katif.nkp.cz/ . Dostupnost vybraných periodik v ostatních knihovnách ČR můžete prověřit  pomocí Souborného katalogu ČR - seriály: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skcp či  Jednotné informační brány: www.jib.cz .
Doporučené zdroje:
* Kramerius 3: http://kramerius.nkp.cz
* Kramerius 4:  http://kramerius4.nkp.cz
* Databáze Periodika vydávaná v českých zemích: https://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per
* DRTINA, Jaroslav, ed., GRIMMOVÁ, Milada, ed. a HERRMANNOVÁ, Marie, ed. Zeitungen und Zeitschriften im Protektorat Böhmen und Mähren. Prag: Orbis, 1941. 261, [II] s. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000957937&local_base=NKC)
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001717708&local_base=NKC)
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001571100&local_base=NKC )
* KUBÍČEK, Jaromír. Bibliografie novin a časopisů na Moravě a ve Slezsku v letech 1918-1945. Vyd. 1. Praha: Státní vědecká knihovna, 1989. 444 s. Bibliografie a prameny k vývoji Moravy; 16. ISBN 80-7051-000-5 (dostupná též v digitalizované podobě v rámci systému Kramerius 4
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.10.2015 22:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu