Starší literatura
Text dotazu
Dobrý den. Píšu ročníkovou práci o literatuře staroslověnštinou na českém území v 11. st. Mohli byste doporučit mi nějakou odbornou literaturu na ten téma. Zvlášt' o sv. Prokopovi, Sázavském klášteru. A ještě k tomu nějakou literární, historickou a kulturní analýzu těch děl. Děkuji, Edo.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme vybrali několik titulů vydaných v posledních letech. K problematice, na kterou se ptáte vyšla řada předválečných titulů, ale tyto knihy jsou v knihovnách zpravidla hůře půjčitelné. Proto jsme se omezili na novější publikace.
1/ KLEMEN, M.K.; SVOBODA, B. Jsem ražen z českého kovu. Vyšehrad, 2002.
2/ KADLEC. J.; SIOSTRZONEK, P. Sv. Prokop: český strážce odkazu cyrilometodějského. Benediktýnské arciopatství, 2000.
3/ SOMMER, P. Sv. Prokop: z počátků českého státu a církve. Vyšehrad, 2007.
4/ VEČERKA, R. Počátky slovanského spisovného jazyka. FF UK, 1999.
5/ VEČERKA, R. Staroslověnská etapa českého písemnictví. NLN, 2010.
6/ VAVŘÍNEK. V.; VAŠICA, J.  Literární památky epochy velkomoravské 863-885. Vyšehrad, 1996. (Vyšehrad, 2014; 3. opravené vydání)
7/ KRÁLÍK, O. Sázavské písemnictví XI. století. ČSAV, 1961.
Všechny tyto knihy jsou v katalogu Univerzity Karlovy a většinou jsou přístupné v centrální knihovně FF UK, Knihovně Jana Palacha.
Použité zdroje
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
21.04.2015 16:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu