starověké Řecko, oděvy
Text dotazu
Máte nějakou knihu,která je o Starověkém Řecku a jeho oděvu ?
Odpověď
Dobrý den, Z vaší otázky není zcela jasné, co přesně potřebujete, snad se alespoň zčásti "trefíme" - pokud nikoli, pošlete prosím upřesňující dotaz. O antickém Řecku obecně existuje rozsáhlá literatura i v češtině, základní příručky, tj. encyklopedie, dějiny a slovníky najdete ve volném výběru v referenčním centru Národní knihovny. Dvě hlavní encyklopedické práce v češtině jsou: Encyklopedie antiky, Praha 1973 a Slovník antické kultury, Praha 1974. Ty pod heslem "oděv" uvádějí také základní informace o odívání ve starověkém Řecku. V angličtině pak např. Encyclopedia of Greece and the Hellenic Tradition, London 2000, heslo "Dress". K tématu odívání speciálně ve Starověku existuje v češtině kniha: Kybalová, Ludmila, Starověk (edice Dějiny odívání), Praha, Lidové noviny 1998, která je ve fondech Národní knihovny a můžete si ji půjčit domů nebo k prezenčnímu studiu.
Dále jsou v Národní knihovně publikace o dějinách odívání, většinou v cizích jazycích, které se zabývají i starým Řeckem; a několik cizojazyčných monografií věnovaných odívání v antickém Řecku nebo v Antice. Například:
Bildwörtebuch der Kleidung und Rüstung : Vom Alten Orient bis zum augehenden Mittelalter, Stuttgart 1992;
Boucher, Francois, A History of Costume in the West, London 1996;
týž, 20.000 Years of Fashion, New York b.d;
Heuzey, L., Histoire du costume antique, Paris 1922;
Thiel, Erika, Geschichte des Kostüms, Berlin 1980;
Yarwood, D., The Encyclopaedia of World Costume, London 1988.
Většinu z těchto knih snadno vyhledáte v elektronickém katalogu (báze NKC), některé starší byste našla v lístkovém katalogu v hale služeb.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2008 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu