starosta, rychtář
Text dotazu
Od které doby se používá ve věřejné správě název starosta obce a jestli byl předešlý název rychtář nebo jde o jinou funkci?
Odpověď
Dobrý den,
rychtáře lze opravdu označit za "starostu" tehdejších obcí, samozřejmě měl jiná práva a povinnosti vzhledem k době, ve které žil. Samotné slovo rychtář pochází z něm. Richter (soudce), richten (soudit, řídit). Rychtář zastupoval ve městě vrchnost (tj. zpočátku krále), které ručil za dodržování povinností a vybírání daní, řídil činnost městského soudu, zastupoval obce vůči okolí, atd. Rychtáři náležely podíly na pokutách a dalších poplatcích; rychta bývala osvobozena od placení dávek, často k ní patřila krčma, masné krámy nebo jiné výnosné živnosti.
V níže citovaných publikacích (viz. záznam 1) je uvedeno, že rychtář byl představitel (vykonavatel) královské nebo vrchnostenské moci v obci do roku 1848, dále viz. záznam 2, kde je zmínka, že "...trvale bylo rychtářství zrušeno zřízením obecním ze 17. bř. 1849."
V kronikách různých obcí-odkazy na jejich internetové stránky níže- je tento rok, či jemu blízké, opravdu často zmiňován v souvislosti s novým úřadem starosty.
Použitá literatura a další literatura v níž naleznete podrobnější informace o středověkých městech a jejich představitelích:
1) Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. -9 sv.
2) Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha : J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
3) HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0
4) PETRÁŇ, Josef a kol. Dějiny Československa : celost. vysokošk. učebnice pro studenty stud. oboru Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů na filozof. a pedagog. fak. [Díl] 1, Do roku 1648. Praha : SPN, 1990. 684 s. ISBN 80-04-21068-6
5) HORA-HOŘEJŠ, Petr. Toulky českou minulostí. Díl 2, [Od časů Přemysla Otakara I. do nástupu Habsburků (1197 - 1526)]. Praha : Baronet, 1995. 454 s. ISBN 80-85890-20-8
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rycht%C3%A1%C5%99
http://www.kronikar.estranky.cz/stranka/obecni-historie
http://www.loucka-obec.cz/zajimavosti.php
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2007 11:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu