Staroslověnské rukopisy
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, v kterém klášteře byly nalezeny nejstaší staroslověnské knihy. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, jednou z nejstarších staroslověnských památek jsou tzv. Kyjevské listy, ty v roce 1874 nalezl v knihovně Duchovní akademie v Kyjevě I. I. Sreznevskij (sr. http://sk.wikipedia.org/wiki/Kyjevsk%C3%A9_listy). Do Kyjeva se pravděpodobně dostaly z kláštera svaté Kateřiny na hoře Sinaj, odkud je kolem roku 1870 přivezl archimandrita Antonin Kapustin, ten v té době vedl misi ruské ortodoxní církve v Jeruzalémě. (J. Schaeker: Die Kiever Blätter, Amsterdam: Rodopi 1987, s. 2-3).
V tomto klášteře byly nalezeny i jiné staroslověnské památky (např. Sinajský žaltář a Sinajské euchologium), v zografském klášteře na hoře Athos (Řecko) byl nalezen Zografský a Mariánský kodex.
Prameny:
J. Schaeker: Die Kiever Blätter, Amsterdam: Rodopi 1987.
Dějiny české literatury I, Starší česká literatura (red. Josef Hrabák). Praha: Nakladatelství ČSAV, 1959 (s.36).
Literární památky epochy velkomoravské 863-885 / [napsal a staroslověnské texty přeložil] Josef Vašica ; [k vydání připravila, poznámky a bibliografii doplnila Zoe Hauptová ; studii o Životech Konstantina a Metoděje napsal Vladimír Vavřínek]. -- Vyd. 2.. -- Praha : Vyšehrad ; Řím : Křesťanská akademie, 1996. -- 340 s., [16] s. faksimilií ; 22 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2008 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu