Staročeština online
Text dotazu
Dobrý den,
existuje prosím nějaký slovník či přehled slov/slovních spojení, která se v dnešní mluvě běžně nepoužívají (nejlépe online)? Nemusí se jednat pouze o archaismy, ale i o výrazy běžně používané max. do roku 1950.
Odpověď
Dobrý den, děkujeme za zajímavý dotaz.
Posíláme odkaz na Vokabulář webový, webové hnízdo pramenů k poznání historické češtiny. Jde o internetovou aplikaci, která zájemcům o historii českého jazyka zpřístupňuje především slovní zásobu staré češtiny. Tvůrcem a provozovatelem Vokabuláře webového je oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český Akademie věd.
http://vokabular.ujc.cas.cz/listovani.aspx
Online můžete vyhledávat v Malém staročeském slovníku autorů Jaromíra Běliče, Adolfa Kamiše, Karla Kučery a Václava Křístka z roku 1978, vydalo SPN:
http://www.phil.muni.cz/german/mstc-php-RE.php
Česko-německý slovník Fr. Št. Kotta  je na webových stránkách Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, ve kterém najdete výklady již nepoužívaných slov, dostupný je na adrese:
http://kott.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
01.10.2014 13:54
Michal S píše:
Neděle 05.02.2017 00:34
Dobrý den,
existuje prosím nějaký slovník či přehled slov/slovních spojení, která se v dnešní mluvě a psaném projevu používají stále méně a ze slovní zásoby víceméně mizí? Tedy slova, u nichž se dá předpokládat, že je každá další generace bude znát méně a méně nebo už jim nebudou nic říkat vůbec? Lze tato slova vypátrat nějakým speciálním dotazem na korpus.cz? Jakým?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 09.02.2017 10:26
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu