staročeština
Text dotazu
Platila ve středověku jiná pravidla pravopisu (gramatiky), nebo je v Kralické bibli od počátku přejímaná hrubá gramatická chyba?? Slovo "mol" se přece skloňuje podle vzoru "pán", takže v Iz. 14.11 patří "moly ("pány") tobě podestláno."
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz je poměrně specifický a vyžaduje odborné znalosti staré češtiny. My bohužel nejsme jazykoví odborníci, proto bychom Vám doporučili se s dotazem obrátit spíše na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, která je pro Vás dotaz relevantnější. Kontaktní údaje naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Nahlédli jsme do publikací, které se zabývají gramatikou staré češtiny, jejich přehled naleznete níže. V knihách  se uvádí, že čeština používala samohláskové a souhláskové deklinace pro rod mužský, ženský i střední. Co pro Váš dotaz také může být důležité je fakt, že ve staré češtině pronikla kategorie životnosti nejprve u jmen osobních, nejpozději u jmen živočišných (např. u typu "jelena", "zajíce" proniká až v 17. století). Tedy je možné, že slovo "mol" nebylo vždy životného rodu. Ovšem jedná se o pouze o naše domněnky na základě informací v literatuře. Jak jsme již psali, je lepší se s dotazem obrátit na odborníky.
Literatura k tématu:
* Porák, Jaroslav. Cvičebnice staročeského tvarosloví: určeno pro posl. fak. filoz. 1. [dotisk] 3. vyd. Praha: SPN, 1990. 222 s. ISBN 80-7066-162-3.
* Pleskalová, Jana. Stará čeština pro nefilology. Vyd. 2. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 149 s. ISBN 978-80-210-5015-0.
* Davidová, Dana. Historická mluvnice a dialektologie: Určeno stud. denního studia, studia při zaměstnání a postgrad. studia. 1. vyd. Ostrava: Pedagogická fakulta, 1987. 157 s. Texty / Pedagog. fak. v Ostravě.
Pokud byste chtěla tuto problematiku sama studovat, další literaturu můžete dohledat v online katalozích dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F - především katalog Národní knihovny ČR (NKC) a Souborný katalog ČR (SKC).
Zajímavý by pro Vás také mohl Vokabulář webový,  internetová aplikace, která postupně zpřístupňuje zájemcům o dějiny českého jazyka především slovní zásobu historické češtiny. Vokabulář je dostupný na adrese http://vokabular.ujc.cas.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 09:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu