Staročeština
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás o radu v záležitosti výrazů staročeštiny. Zajímají mě jakékoli slovníky, seznamy i krátké texty s překlady do soudobého jazyka. Pokud cokoli existuje v elektronické podobě moc by mi pomohl i odkaz na webové stránky. Mnohokráte děkuji za Váš čas a přeji příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
co se týče zdrojů v elektronické podobě vztahujících se k Vašemu dotazu, nalezli jsme digitalizovanou podobu Malého staročeského slovníku, který původně vyšel v knižní podobě v roce 1978. Slovník spolu s dalšími informacemi naleznete na adrese http://www.phil.muni.cz/~scheiric/mstcs.html. Také Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR připravuje projekt Elektronického slovníku staré češtiny, který ale zatím ještě není zveřejněn. Informace k tomuto projektu můžete najít na adrese http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=staroces_v#essc .
Z fondu Národní knihovny (elektronický katalog NKC,
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=NKC) Vám potom můžeme nabídnout několik publikací v klasické tištěné podobě, které mohou více či méně odpovídat Vašemu požadavku. Jejich seznam uvádíme:
1) PORÁK, Jaroslav. Cvičebnice staročeského tvarosloví: určeno pro posluchače fakulty filozofické. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-7066-162-3.
2) DAVIDOVÁ, Dana. Historická mluvnice a dialektologie: určeno studentům denního studia, studia při zaměstnání a postgrad. studia. Ostrava:
Pedagogická fakulta, 1987.
3) ENDERS, Julius. Jazykovědný rozbor Rukopisu Královédvorského, Zelonohorského a dalších staročeských textů s nimi spojovaných. Praha:
Neklan, 1993. ISBN 80-900884-6-5.
4) BĚLIČ, Jaromír. Malý staročeský slovník: příručka ke studiu na filozof a pedagog. fakultách. Praha: SPN. 1979.
5) GEBAUER, Jan. Příspěvky k historii českého pravopisu a výslovnosti staročeské. V Praze: Museum království Českého, 1871
6) GEBAUER, Jan. Slovník staročeský. Praha: Academia, 1970.
7) Slovník staročeský. Praha: Ústav pro jazyk český ČSAV, 1956.
8) Staročeský slovník. Praha: Academia, 1968 - .
9) HORÁKOVÁ, Michaela. Výbor ze staročeských textů. Opava: Slezská univerzita, 1995. ISBN 80-85879-13-1.
10) NOVOTNÝ, Jiří. Zvláštnosti staročeské syntaxe ve srovnání s novou
češtinou: přehledné podání a rozbor základních jevů. [Praha: s.n.], 1950.
11) ŠIMEK, František. Slovníček staré češtiny. Praha: Orbis, 1947.
12) Starší české texty s přehledem morfologie staré češtiny a cvičeními. V
Praze: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, [2000?]. ISBN 80-85899-97-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 14:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu