Staročeské názvy měsíců
Text dotazu
Dobrý den, pěkně prosím: ve starých matrikách jsem našla staročeské názvy pro červen a červenec - ružen a lipen (snad je to dobře), jinde na internetu pak ještě názvy traven (květen) a studen (listopad). Chtěla jsem se zeptat, zda existovaly staročeské názvy i pro další měsíce.
Za příp. odpověď předem děkuje a zdraví Anna Černá
Odpověď
Dobrý den, patrně vycházíte z následující příspěvku v odkazy http://stripky.nase-koreny.cz/2012/09/stare-ceske-nazvy-mesicu.html. Bohužel ale různé prameny, uvádějí různé a trošku odlišné informace. Doporučujeme následující příspěvek V. Šaura, viz níže nebo volně přístupná diplomová práce, kde je etymologie názvů měsíců zpracována. Sborník prací Filosofické fakulty Brněnské university ŠAUR, Vladimír. Příspěvek k rekonstrukci praslovanských názvů měsíců. (1972) http://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/100844/A_Linguistica_20-1972-1_8.pdf Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav jazykovědy a baltistiky Obecná jazykověda Otakar Vejrosta Slovanské měsíce, jejich motivace a etymologie Magisterská diplomová práce 2013 Pokusili jsme se dohledat názvy měsíců ve staré češtině a staroslověnštině, ale jejich správnost se nedá přesně určit, protože se ve vysvětlení mísí i různá slovanská pojmenování současná i v dobách dávno minulých, některé názvy spojené s latinou nebo němčinou: Leden - studen, studzen Únor - svečan, sečan (přímo stará češtinu jsme nenašli) Březen - mařec (raší břízy) Duben - název se odvozoval z latiny (snad aperire - otevřít květy) Květen - tráven (rozrůstá se tráva) Červen - by měl být izok, jzok Červenec - růžen (měsíc růží, někdy taky druhý červen) Srpen - žetvat (žnjojski) (žíti obilí) Září podle říje, nebo z latiny septebr's nebo veresen - od vřesu, kvete vřes Říjen - vychází z říje Listopad - ve všech slovanských jazycích souvisí nějak s listím, se spadem listí; název nojebí není doložen Prosinec - vlčenec (v zimě víc vidět a slyšet vlky) Zajímavý je název pro období od prosince do ledna - hruden, hrudence (měsíc plný hrud) Např. Wikipedie má pro prosinec vícero možných vysvětlení: Ze staročeského prosiněti - probleskovati – podle slunce prosvítajícího mezi mraky. Ze staročeského siný – šedivý, modravý. Od slova prase – čas zabijaček – prasinec. Toto je případ lidové etymologie – kdy je původ odhadován lidmi na základě podobnosti slov. Zdroj: wikipedia Při hlubším zájmu se obraťte na odborníky na starou češtinu v Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/ .
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2016 14:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu