Staré publikace Dona Quijota
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, jestli ve fondu Národní
knihovny neustále leží stará vydání Důmyslného rytíře Dona Quijota de la
Mancha, autor Miguel de Cervantes. Jedná se o originál vydání ve španělštině
z let 1605, 1607 a další a různé jeho překlady. V on-line katalogu jsem tato
vydání nanašla. V "Soupise španělských tisků bývalé pražské lobkovické
knihovny nyní deponovaných ve Státní knihovně ČSR v Praze" od Oldřicha
Kašpara se tato vydání nalézají. Zajímalo by mě tedy, jestli mohu odkazovat
na Národní knihovnu, či nikoliv a kde bych mohla tyto tisky sehnat.
Odpověď
Dobrý den,
pokud hledáte starší publikace a nenaleznete jejich záznamy v elektronickém katalogu NK ČR (obsahuje záznamy veškerých přírůstků od r. 1995, starší jsou postupně doplňovány), můžete využít naskenované lístkové katalogy Katif (http://katif.nkp.cz). Záznamy starých vydání Dona Quijota ve fondu NK ČR jsou obsaženy v Generálním katalogu I (záložka Katalogy), dále zvolte skříň But-Clar a zásuvku Cer-Chad. Don Quijote začíná záznamem č. 390, nejprve vydání ve španělštině, následují překlady.
Nahlíželi jsme také do Vámi uvedeného Soupisu španělských a portugalských tisků bývalé pražské lobkovické knihovny nyní deponovaných ve státní knihovně ČSR v Praze od Oldřicha Kašpara, ale zde jsme nalezli pouze vydání z roku 1780 (GK I, záznamy č. 395 a 396) a z r. 1647, které se nám však v našich zdrojích dohledat nepodařilo.
Vydání z r. 1607, které zmiňujete, máme ve fondu také k dispozici, a to opět v GK I, č. záznamu 390. Co se týče vydání z r. 1605 máme ve fondu faksimile tohoto vydání Primera parte), viz č. záznamu 407 a následující. Dle Soupisu starých tisků ve fondech Státní vědecké knihovny v Olomouci, část IV:
Hispanika a iberoamerikána (1501-1800) by originál vydání mohla mít k dispozici Vědecká knihovna v Olomouci (http://www.vkol.cz), jako místo vydání je však uvedeno Valencia, naše faksimile uvádějí Madrid. Záznam tisku naleznete v katalogu starých tisků VK Olomouc na adrese http://aleph.vkol.cz/F/?func=find-b-0&local_base=svk01_stt.
Pokud budete mít zájem do tisků z našeho fondu nahlédnout, objenávku k prezenčnímu studiu do studoven je možné provést přímo v systému Katif. U každého záznamu se nabízí odkaz Objednat titul, kde vyplníte jednoduchou objednávku a odešlete. Pokud zadáte i svoji e-mailovou adresu, budete o průběhu zpracovávání objednávky a jejím vyřízení bezprostředně informována.
Pro objednání titulů ze systému Katif nemusíte mít čtenářský průkaz NK ČR, pro vyzvednutí knih ve studovně již ano.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 16:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu