Staré pověsti české
Text dotazu
Dobrý večer,
můžete mi prosím poradit, která díla se věnují rozboru Starých pověstí českých po odborné stránce?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
níže předkládám záznamy děl, která se zabývají v menší či větší míře rozborem Starých pověstí českých od A. Jiráska.
Články:
BERÁNKOVÁ, Eva. Ze zkušeností se souvislou mimočítankovou četbou v 5. ročníku ZŠ. Alois Jirásek: Staré pověsti české. Český jazyk a literatura. 1989, 40(9), 356-363.
KOMÁREK, Karel. Proměny textu Jiráskových Starých pověstí českých. Český jazyk a literatura. 2000, 51(9), 219-228.
POLÁK, Josef: Jiráskovi Psohlavci a Staré pověsti české. Zlatý máj. 1977, 25(5), s. 328.
Tomášek, Martin. Pojďte a poslyšte pověsti dávných časů. Tvar, 2002, 13(9), s. 20. ISSN 0862-657X.
Knihy, sborníky:
Horáková, Božena. Staré pověsti české: Alois Jirásek: metodický text pro práci s mládeží. Plzeň: Knihovna města Plzně, 1976. 7 s.
Janáčková, Jaroslava, ed. Malá knížka o Starých pověstech českých. V Praze: Albatros, 1985. 109 stran.
JIRÁSEK, Alois a Karel KOMÁREK. Staré pověsti české. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2001. Česká knižnice. ISBN 80-7106-476-9
Kavka, František. Z dějin českého národa. I. část cyklu přednášek, Staré pověsti české. 1. vydání. Praha: Osvěta, 1951. 46 stran. Knihovna osvětové práce; svazek 13.
O literatuře: sborník. 1. vyd. Praha: SPN, 1958. 195 s. Sborníky vědeckých prací Vyšší pedagogické školy v Brně; sv. 5.
TŘEŠTÍK, Dušan. Mýty kmene Čechů: (7. - 10. století) : tři studie ke "Starým pověstem českým". Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2003. Česká historie. ISBN 80-7106-646-X.
Bakalářská práce
BROŽKOVÁ, Lucie. Staré pověsti české a jejich současná zpracování [online]. 2012 [cit. 2017-10-09]. Dostupné z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/106740. Vedoucí práce Věra Brožová.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
09.10.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu