Staré noviny
Text dotazu
Dobrý den, měla bych zájem o kopie starších vytisků novin. Data 21.9.1979 (chomutovský deník či Praha), 17.3.1953 (Jirkovský deník či Praha)a 30.4.1959 (Praha), ale bohužel netuším, jak a nebo kde bych tyto kopie novin mohla najít ale vím, že ta možnost existuje. Můžete mi s tím prosím pomoct? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
regionální deníky nebyly před rokem 1989 tak běžné jako dnes. V Chomutově vycházel pouze měsíčník "Kultura a život Chomutovska", týdeník "Nástup" (orgán OV KSČ a ONV)a několik podnikových tiskovin (Ocelář, Ocelové trubky), v Praze roku 1959 jste si mohla přečíst "Novou Prahu" (čtrnáctideník), "Večerní Prahu" (deník) a "Přehled kulturních pořadů" (měsíčník), samostatné noviny pro Jirkov nevycházely.
Nejběžnější a nejrozšířenější byly celostátní deníky. Od začátku 50. let cca do první poloviny 90. let vycházely následující : Rudé právo, Lidová demokracie, Mladá fronta, Svobodné slovo, Práce, Zemědělské noviny.
Kopie ze všech výše uvedených periodik Vám můžeme zhotovit. Cena a zpracování je možné dle níže uvedených podmínek.
Uvedené regionální tiskoviny jsou v NK ČR dostupné v tištěné podobě. Cena jedné černobílé strany A3 je 13,-Kč, barevná kopie A3 = 19,- Kč. V případě, že by se jednalo o menší formát předlohy, je možné zhotovit i kopie ve formátu A4 (černobílá = 10,- Kč, barevná = 12,- Kč).  U periodik vydávaných ve větších formátech (A3 a větší) tisk na A4 v rámci zachování čitelnosti příliš nedoporučujeme.
Rudé právo je již v digitální podobě dostupné v systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/). Kopie ze systému Kramerius jsou zpoplatněny následovně: jedna černobílá strana A3 je účtována 4,-Kč, barevná 19,- Kč.
Lidová demokracie a Mladá fronta byly v Národní knihovně ČR převedeny na mikrofilm, u některých svazků je možné zapůjčit periodikum ve fyzické podobě. Případné kopie z těchto periodik by byly účtovány: kopie z mikrofilmu - 1 strana A3 = 9,50,- (pouze černobílá), přímo z dokumentu - 1 strana A3 černobílá = 13,-Kč, barevná = 19,- Kč.
Svazky Svobodného slova, Práce a Zemědělských novin jsou v Národní knihovně ČR značně poškozené. V případě zájmu o kopie z těchto periodik bychom Vám dostupnost konkrétního svazku dodatečně ověřili.
K ceně za kopie je účtován poplatek za přípravu předloh = 30,- Kč (za 1 - 11 citací paušálně), dále 3,- Kč za každou další citaci.
Hotové kopie je možné vyzvednout osobně v Referenčním centru NK ČR (po - so, 9.00 - 19.00) či nechat zaslat poštou. Při zasílání kopií je účtováno také balné (35,- Kč) a poštovné (dle ceníku České pošty s.p.).
V případě, že byste měla o některé z výše uvedených novin zájem, zašlete prosím závaznou objednávku na e-mailovou adresu: reference@nkp.cz, popřípadě můžete využít formulář: http://www.nkp.cz/forms/ref_dotaz.html.
V souladu s autorským zákonem č. 216/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 121/2000, o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským, jsou kopie zhotovené NK ČR určeny pouze ke vzdělávací, výzkumné a osobní potřebě objednavatele.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 09:50
kodout píše:
Středa 10.06.2015 23:08
dobry den mam doma cca50 svazanych vytisku rudého prava z roku 1925??? jakou to ma hodnotu??? dekuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 11.06.2015 11:43
Dobrý den,
knihovny se zpravidla posuzováním hodnoty a ceny knih a časopisů nezabývají, a tak bychom Vám doporučovali obrátit se spíše na zkušeného antikváře. Seznam českých antikvariátů najdete např. na stránkách http://www.firmy.cz/[…]/Antikvariaty , na stránkách http://www.firmy.cz/[…]/Online-antikvariaty - seznam českých on-line antikvariátů.
Michaela píše:
Úterý 19.04.2016 10:53
Dobrý den, sháním co nejstarší originální výtisk Deníku Právo ( ne Rudé právo ale jeho nástupce ) kde bych mohla takovýto výtisk sehnat? děkuji předem za odpověd
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.04.2016 08:23
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Michal píše:
Pondělí 25.04.2016 12:56
Dobrý den, sháním co nejstarší originální výtisk Deníku Právo ( ne Rudé právo ale jeho nástupce ) kde bych mohl takovýto výtisk sehnat?
Moil by jute mi take poradit, koukal jsem, že se už někdo dotazoval a asi odpověď znáte.
Velice děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 28.04.2016 11:57
Dobrý den,
deník Právo vychází pod aktuálním názvem od 18. září 1995. Dle Souborného katalogu České republiky se vydání Práva z roku 1995 nachází ve fondu Národní knihovny v Praze a Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. V případě Národní knihovny se ovšem – dle informací v katalogu – jedná až o vydání počínající říjnem 1995. Dostupný svazek je nyní vypůjčen, a tak nemůžeme bohužel ověřit, zda skutečně neobsahuje zářijová vydání. Vzhledem k tomu, že první polovina 90. let byla z hlediska dodržování povinnosti poskytování knihovnám tzv. povinného výtisku poměrně „divokou“ dobou, je bohužel také možné, že se první číslo deníku Právo z 18. září 1995 v žádné české knihovně nenachází.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu