Staré mapy - literatura
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci o literatuře k tématu: staré mapy, tiskařské dílny v Evropě, sbírky starých map, digitalizace starých map v knihovnách...(mapy- zvlášť po roce 1750)
Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k otázce digitalizace starých map bychom Vám rádi doporučili diplomovou práci, která shrnuje oblast digitálního zpracování především starých map z pohledu knihoven a archivů. Plný text můžete nalézt ve formátu PDF na těchto stránkách:
http://www.staremapy.cz/projekt-diplomka-klokan
Informace o digitalizovaných sbírkách starých map ČR můžete nalézt na stránkách:
http://www.staremapy.cz/sbirky-starych-map-v-cr.
Informace o sbírkách starých map
, především pak z českého území můžete nalézt na stránkách Historického ústavu Akademi věd ČR v sekci mapová sbírka:
http://www.hiu.cas.cz/cs/mapova-sbirka/lexikon-mapovych-archivu-a-sbirek.ep/
Obsáhlým a kvalitním zdrojem je multimediální učebnice s názvem Dějiny kartografie, kterou naleznete na stránkách:
http://www.geogr.muni.cz/ucebnice/dejiny/obsah.php
. V kapitole Mapové fondy a sbírky naleznete informace o vybraných zahraničních i českých fondech a sbírkách: http://www.geogr.muni.cz/ucebnice/dejiny/obsah.php?show=124
Tiskařské dílny v Evropě:
literatura k tomuto tématu je obsáhlá a vybíráme alespoň některé z publikací, ve kterých by měla být informace obsažena:
1. Kneidl, P.
: Z historie evropské knihy. Po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha 1989.
dostupá:
ABA001 [NK ČR Praha] -- sign. SF II 047486
ABA003 [NK ČR - Knihovnický institut Praha] -- sign. Xa 27.830, Xa 27.831, Xa 27.832, Xa 27.833
ABB040 [AV ČR - Ústav makromol. chemie Praha] -- sign. 31849
ABD017 [StavF ČVUT - Ústřední knihovna Praha]
ABD064 [Centrální katolická knihovna UK Praha]
ABD107 [UK - Knih. spol. věd T.G.Masaryka Praha]
BOE310 [MZM - Ústřed. knih. Brno]
KOG001 [Městská knihovna Kolín]
OPG001 [Knihovna P. Bezruče Opava]
TAG001 [Městská knihovna Tábor]
ABD005 [PedF UK - Ústřední knihovna Praha]
ABE310 [Uměleckoprůmyslové muzeum Praha] -- sign. C18727
CBA001 [Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice]
OLA001 [Vědecká knihovna Olomouc] -- sign. II 820.254
OSA001 [Moravskoslezská vědecká knihovna Ostrava] -- sign. H 43.033
PNA001 [Studijní a vědecká knihovna Plzeň] -- sign. 32A3526
ZNG001 [Městská knihovna Znojmo] -- sign. 0
2. Bohatcová, M. a kol.
: Česká kniha v proměnách staletí. Praha 1990.
ABA001 [NK ČR Praha] -- sign. SF II 048462
ABA003 [NK ČR - Knihovnický institut Praha] -- sign. Xa 27.962, Xa 27.963, Xa 27.964
ABA004 [NK ČR - Slovanská knihovna Praha] -- sign. Č 030513
ABA007 [KNAV Praha] -- sign. I 15 CESKA, D 30917
ABA013 [STK Praha] -- sign. B 11888
ABD005 [PedF UK - Ústřední knihovna Praha]
ABD107 [UK - Knih. spol. věd T.G.Masaryka Praha]
ABE310 [Uměleckoprůmyslové muzeum Praha] -- sign. C18885
ABE323 [Židovské muzeum Praha] -- sign. 68.005
BOA001 [Moravská zemská knihovna Brno] -- sign. PK-N-0028.639
BOB007 [AV ČR - Historický ústav Brno] -- sign. 2-148
BOE303 [Moravská galerie Brno] -- sign. D18120
CBA001 [Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice]
OLA001 [Vědecká knihovna Olomouc] -- sign. II 821.439
OPG001 [Knihovna P. Bezruče Opava]
OSA001 [Moravskoslezská vědecká knihovna Ostrava] -- sign. H 43.758
PNA001 [Studijní a vědecká knihovna Plzeň] -- sign. 32A3668
UOG001 [Městská knihovna Ústí nad Orlicí]
3. Chyba, K.
: Slovník knihtiskařů v Československu od nejstarších dob do roku 1860. Praha 1966-1975.
ABA001 [NK ČR Praha] -- prezenčně
ABE323 [Židovské muzeum Praha]
BOA001 [Moravská zemská knihovna Brno] -- sign. PK-0043.730
Pro vyhledání dalších publikací využijte český souborný katalog knih:
www.caslin.cz : tento pojem je příliš obecný a vyžaduje bližší specifikaci. Pokud máte zájem si u nás zadat rešerši na toto téma, můžete ji zadat vyplněním online formuláře. Více informací o tom, jak zadat rešerši naleznete na stránkách referenčního střediska http://www.stk.cz/referencni_sluzby.html. Pro správné vyplnění online formuláře doporučujeme projít si animovanou nápovědu. Pro další informace můžete také kontaktovat pracovníky referenčního střediska na čísle: 221 663 425 nebo e.mailu: reference@stk.cz.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.12.2008 10:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu