Staré fotografie, pravděpodobně šlechtického rodu Thunů
Text dotazu
Dobrý den,
doma máme staré fotografie z pohraničí, které se pravděpodobně váží ke
šlechtickému rodu Thunů z děčínska. Fotografie pochází zřejmě z 20. a 30.
let minulého století a jsou situovány u loveckého zámečku Kristin Hrádek u
Děčína. To co by nás zajímalo je, kdo vlastně na těchto fotografiích
figuruje. Předpokládáme, že jsou to příslušníci nebo blízcí výše uvedeného
šlechtického rodu. Fotografie máme naskenované a lze je eventuálně přeposlat
k posouzení. Poraďte, prosím, kam se obrátit s touto záležitostí.
Odpověď
Dobrý den,
v tomto případě Vám doporučujeme obrátit se na Státní oblastní archiv v Litoměřicích (http://www.soalitomerice.cz/), pobočka Děčín (http://www.soalitomerice.cz/content/pobocka-decin), popřípadě na Státní okresní archiv v Děčíně (http://www.soalitomerice.cz/content/soka-decin).
Výše zmíněný archiv vydal v roce 1998 katalog k výstavě s názvem "Portrétní galerie Thun-Hohensteinů" (SLAVÍČKOVÁ, Hana. Portrétní galerie Thun-Hohensteinů : katalog výstavy v Okresním muzeu Děčín, červen - září 1998. Děčín : Okresní muzeum Děčín : Státní oblastní archiv Litoměřice, pobočka Děčín, 1998. ISBN 80-238-2292-6), který obsahuje portréty a fotografie příslušníků děčínské větve Thun-Hohensteinů.
Je tedy pravděpodobné, že některé osoby na fotografii, pokud jsou z děčínské větve rodu Thun-Hohemsteinů, byste mohl rozpoznat na základě tohoto dokumentu.
Fotografie z děčínského panství z konce 19. a začátku 20. století jsou obsaženy také v publikacích:
* GALANDAUER, Jan. František kníže Thun : místodržící českého království. 1.
vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2007. ISBN 978-80-7185-803-4.
*  Návštěva u Jeho Excelence Františka Thuna : zámek Děčín v historických fotografiích = Besuch bei Seiner Exzellenz Franz Thun : Schloß Tetschen in historischen Ansichten. Ústí nad Labem : Pro Státní oblastní archiv v Litoměřicích, Společnost přátel města Děčína Amici Decini a Iniciativu pro děčínský zámek vydalo nakl. Albis international, 2002. ISBN 80-86067-65-3.
Více informací Vám ovšem jistě poskytnou pracovníci výše zmíněného archivu.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 15:54
Josef Kurtanič píše:
Středa 17.03.2021 11:53
Dobrý den, zajímám se o rod Thun - Hohenstein, mám přes 400 fotografií, byla by možnost získat skeny.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 24.03.2021 08:38
Dobrý den,
předpokládáme, že Vám jde o kontakt na osobu, která dotaz pokládala. Z důvodu ochrany osobních údajů kontakty zasílat nemůžeme.
Odpověď Vám zasíláme prostřednictvím emailu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu