Stará a nová manipulace
Text dotazu
Dobrý den,
chci se zeptat, co znamenají stará a nová manipulace a kde by bylo možné najít více informací.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
označení Stará a Nová manipulace je používán pro označení archivních fondů.
Označení manipulace se v archivní terminologii používá pro: "1. instrukcemi předepsaný postup ve spisové agendě; 2. způsob pořádání spisovny nebo archivního fondu; 3. označení pro soubor spisů, archivně uspořádaný podle určitých zásad (např. Stará a Nová manipulace v Ústředním archivu)."
Zdroj: ROUBÍK, František, 1954. s. 30)
"Pro orientaci v archivní síti je klíčová síť státních archivů. Nejdůležitější z nich je Národní archiv (NA) v Praze. (...) Nachází se tu celá řada rozsáhlých archivních fondů, které vzešly z působení centrálních státních a církevních institucí. Fondy Stará manipulace a Nová manipulace pocházejí z činnosti státních úřadů. Stará manipulace obsahuje archiválie vzniklé do roku 1748 činností české kanceláře, české komory a českého místodržitelství. Nová manipulace obsahuje archiválie vzniklé činností českého místodržitelství a české komory, avšak pouze z let 1650 až 1748."
zdroj: KOLDINSKÁ, Marie, 2013. s. 84)
Obsáhlejší články o Nové a Staré manipulaci můžete nalézt v knize:
"Průvodce po archivních fondech a sbírkách" (1997):
* Stará manipulace (s. 109 - 111): https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:efc1e3db-c874-4432-96f6-f2c693814654
* Nová manipulace (s. 137 - 139): https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4406f5b9-2f4d-4add-9ccf-4ff2a03b1c1f
(Dokument je v plném textu dostupný v rámci Národní digitální knihovny po přihlášení - viz https://ndk.cz/faq )
Použité zdroje
* ROUBÍK, František. Slovníček archivní terminologie. Praha]: Ministerstvo vnitra, 1954. s. 30. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:80bdf160-cbbf-11e2-ada5-0050568252
* KOLDINSKÁ, Marie a CERMAN, Ivo. Základní problémy studia raného novověku. V Praze: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2013. s. 84. ISBN 978-80-7308-485-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:6e64cf86-d6af-44ef-863c-42f23ecfe425
* Průvodce po archivních fondech a sbírkách. s. 137. ISBN 80-7065-007-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:4406f5b9-2f4d-4add-9ccf-4ff2a03b1c1f
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.07.2022 13:38
Iveta Neubauerová píše:
Úterý 07.11.2023 10:21
Vážení,
mám velkou prosbu, ráda bych zjistila informace o domě na Malé Straně, ulice Thunovská 181/16.
Mohli byste mi prosím poradit, jakou cestou vyhledávat?
Dům má být z 15. století.
Děkuji velmi předem a přeji hezký den.
PSK - admin píše:
Úterý 07.11.2023 15:55
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu