Stanislava Stehnová
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se dozvědět něco bližšího o překladatelce Stanislavě Stehnové, která přeložila Barmské pohádky a pověsti. Na internetu pořád nemohu nic nalézt. Můžete uvést i její další překlady, popřípadě díla. Prosím o brzkou odpoveď.
Odpověď
Dobrý den, Stanislava Stehnová, autorka Barmských pohádek a pověstí, toto dílo zpracovala na základě barmských pramenů, nejedná se tedy o jejich překlad.
Další publikace Stanislavy Stehnové nese název Thajsko: království lotosového květu. Benešov: Start, 1996. 191 s. ISBN 80-902005-3-2. Obě publikace je možné vyhledat v elektronickém katalogu Národní knihovny - NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
V databázi Články v českých novinách, časopisech a sbornících - ANL
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl) je možné nalézt také záznam článku s názvem Kwai, který vyšel v časopise Lidé a země (Kwai / Stanislava Stehnová. --  3 obr., 1 mapa. In: Lidé a země. -- ISSN 0024-2896. -- Roč. 42, č. 10 (199310), s. 627-629). Tato báze obsahuje pouze články od r. 1991, autorka zřejmě publikovala i další články před tímto rokem, avšak databáze je už neobsahuje.
O samotné autorce se nám mnoho informací nalézt nepodařilo, pouze stručný záznam z databáze autorit Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/cze/aut) a z obálky knihy Thajsko: království lotosového květu.
Báze autorit: Narozena 1929 v Mělníku. Učitelka, cestovatelka, autorka cestopisů
Obálka knihy: Stanislava Stehnová se narodila v Mělníku v roce 1929.
Vystudovala Pedagogickou fakultu UK v Praze. Pracovala jako učitelka a později jako korektorka v ČTK. Z pobytů v Barmě, na Novém Zélandu a v Thajsku napsala desítky článků do našich časopisů. Z posledního dlouhodobého pobytu v Thajském království shromáždila mnoho poznatků, které svými vzpomínkami překládá čtenářům. Autorka vypráví o životě v této tropické zemi. Seznámíte se s Bangkokem, "městem andělů", protkaným vodními kanály, vstoupíte do budhistických chrámů a uliček lásky, luxusních hotelů i tržišť a nahlédnete také do ubohých slumů. Po návštěvě legendárního mostu přes řeku Kwai a unikátních plovoucích trhů poznáte i největší krokodýlí farmu na světě. S autorkou se vydáte k horským kmenům na thajsko-barmskou hranici a do opiové oblasti Zlatého trojúhelníku. Navštívíte také jih země s mnoha ostrovy. Seznámíte se i s vyhlášenou thajskou kuchyní, tradičními svátky a zábavami, s uctíváním nejen krále, ale i bílých slonů a duchů, s kouzly šamanů, opičími chrámy a dalšími kuriozitami. Kniha doplněná fotografiemi  je první ucelenou publikací o Thajsku vydanou u nás v uplynulém čtvrtstoletí. Poskytuje aktuální pohled na život v této zemi a je doplněna i o užitečné informace pro návštěvníky Thajského království.
Více informací by Vám mohl snad poskytnout ještě Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, http://www.ucl.cas.cz/ .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2007 18:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu