Stanislav Kohoušek
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na československého velvyslance Stanislava Kohouška,
vím, že měl působit v Číně, dokonce se mi ho podařilo najít v autoritách
knihovny v Ústí n. Labem, ale bohužel bez bližších informací.
Ráda bych se o něm dozvěděla něco více, kdy žil, nebo zda ještě žije, nejsou
o něm v knihovně náhodou nějaké informace. Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
životopisná data velvyslance Stanislava Kohouška se nám bohužel nepodařilo v dostupných zdrojích nalézt. S pomocí fulltextového vyhledávání v dobovém tisku (v rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz ) jsme ovšem nalezli několik článků, které objasňují jeho profesní dráhu.
První zmínku o jeho profesním působení jsme nalezli v knize: NOR, A. C. Život nebyl sen : (záznam o životě českého spisovatele). Díl 2. 1. vyd. V Brně : Atlantis, 1994. V kapitole nazvané "Státní nakladatelství technické literatury" je Stanislav Kohoušek popsán jako tehdejší šefredaktor daného nakladatelství, můžete se zde ovšem dočíst něco málo i o jeho povaze, vystupování apod.
Víme tedy, že od roku 1953 pracoval Stanislav Kohoušek jako šefredaktor SNTL. Z textu nepřímo vyplývá, že před vznikem SNTL byl pravděpodobně zaměstnán v Průmyslovém nakladatelství.
Z SNTL odešel Kohoušek nakrátko do průmyslové sféry, odtud přešel koncem 50. let do diplomatických služeb. 28. 7. 1958 byl jmenován prezidentem republiky Antonínem Novotným do funkce velvyslance v Korejské lidově demokratické republice. Od 10. července 1968 zastával funkci velvyslance v Čínské lidové republice a o pět let později, roku 1973, se stal velvyslancem v Zambii a Botswaně, z této funkce byl odvolán v roce 1978.
V novinovém článku z roku 1967 je Stanislav Kohoušek zmíněn jako vedoucí diplomatického protokolu ministerstva vnitra.
Odkaz na medailon na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR: https://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/organizacni_struktura/utvary_mzv/specializovany_archiv_mzv/kdo_byl_kdo/kohousek_stanislav.html
Výše uvedené informace vyplývají z článků:
* Nový čs. vyslanec v KLDR. Rudé právo. 1958, roč. 38, č. 208 (29.7.), s. 2.
* Nový vyslanec v Číně. Rudé právo. 196, roč. 48 - 49, č. 190 (11.7.), s. 1.
* Jmenování velvyslance. Rudé právo. 1973, roč. 53 - 54, č. 147 (22.6.), s. 2.
* Jmenování velvyslance. Rudé právo. 1978, roč. 58 - 59, č. 89 (15.4.), s. .
* Rudé právo. 1967, roč. 47 - 48, č. 182 (4.7.), s. 1.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2012 13:26
Přemysl Pavlík píše:
Úterý 28.04.2015 19:29
Dobrý den,
Stanislava Kohouška jsem hledal pro ujištění v popisu archívních materiálů ČT, které mimo jiné doplňuji. Narazil jsem při pátrání i na Váš dotaz. Pokud byste ho chtěla vidět, jak vypadal v roce 1960, tedy jako velvyslanec ČSSR v Severní Koreji, mohu sloužit z materiálů Československého filmového týdeníku, které bývají použity například v pořadech Archiv ČT24. Odkaz zde: http://www.ceskatelevize.cz[…]sko-ceskeho-pratelstvi-1960
Za Archív Redakce Zpravodajství České televize zdraví,
Přemysl Pavlík
Provozní oddělení ADZ
PSK - admin píše:
Středa 29.04.2015 09:08
Děkujeme za Váš odkaz. Informace z Vašeho komentáře odešleme též přímo osobě, která dotaz vznesla.
Petra Beretová píše:
Čtvrtek 12.09.2019 10:36
Dobrý den,
dědeček již zemřel. (26. 2. 1919, Mitrovica, Jugoslávie – 25. 8. 1995, Praha).
s pozdravem jeho vnučka
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu