stanfordský experiment
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit zda by jste mi
mohli doporučit odbornou literaturu, která se týká stanfordského experimentu
i v cizojazyčné literatuře? v české literatuře jsem již na vašich stránkách
tuto otázku zodpovězenou našla. Mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v katalozích českých knihoven se bohužel klíčové slovo "stanfordský experiment" nevyskytuje, proto nedokážeme spolehlivě určit, zda o něm nějaká publikace alespoň částečně nepojednává. V elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) jsme nalezli publikaci v originále od Philipa Zimbarda, která mj. obsahuje i informace o Stanfordském vězeňském experimentu:
* ZIMBARDO, Philip G. The Lucifer effect: how good people turn evil. London: Rider, 2009, c2007. xx, 551 s. : il. ; 20 cm. ISBN 978-1-84604-103-7.
* dobro a zlo * lidská přirozenost * sebeovládání * experimentální psychologie * forenzní psychologie * sborníky Více informací o publikaci: http://www.lucifereffect.com/
Dále byste mohla využít materiály, jejichž přehled je k dispozici na stránkách Stanfordského experimentu: http://www.prisonexp.org/links.htm#materials
Další možností pro vyhledání cizojazyčné literatury k tomuto tématu jsou katalogy zahraničních knihoven, doporučovali bychom zejména světový souborný katalog WorldCat, který je dostupný v rámci placené databáze OCLC FirstSearch (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#oclc)  nebo jako volný zdroj (http://www.worldcat.org ). Placená databáze je v NK ČR přístupná registrovaným uživatelům s platným čtenářským průkazem přímo ve studovnách NK ČR nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu (bližší informace na http://www.nkp.cz/pages/page.php3nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104) .
V placené databázi jsme po zadání spojení stanford prison experiment do vyhledávacího pole "Keyword" nalezli 24 knižních publikací, uvádíme několik
příkladů:
* HERMAN, Peter G. The American prison system. New York: H.W. Wilson, 2001. 194 p.: ill.; 26 cm. ISBN 0824210026.
* EYSENCK, H.J.; EYSENCK, Michael W. Mindwatching: why people behave the way they do. Garden City, N.Y.: Anchor Press/Doubleday, 1983. 344 p : ill.; 24 cm. ISBN 0385178433.
* BLASS, Thomas. Obedience to authority: current perspectives on the Milgram paradigm. Mahwah, N.J. : Lawrence Erlbaum Associates, 2000. 251 p.: ill. ; 24 cm. ISBN 0805827374.
Dostupnost dokumentů na našem území je posléze možné ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ). Pokud dokument nenaleznete ve fondu žádné české knihovny, je možné objednat výpůjčku z některé zahraniční knihovny pomocí mezinárodních meziknihovních služeb (MMVS). Jedná se o placené služby, cena výpůjčky se řídí místem vydání dokumentu. MMVS v České republice zajišťuje pouze několik knihoven (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mvs_ifla_knihovny.htm ), v případě, že nejste v žádné z těchto knihoven registrována, můžete o zprostředkování služby požádat knihovnu, kterou navštěvujete a kde máte vedený čtenářský průkaz. Jestliže máte čtenářský průkaz naší knihovny, pokyny pro vyřízení MMVS jsou pro Vás k dispozici na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm .
Vhodným zdrojem informací by kromě tištěných dokumentů mohly být také články a studie, které nabízejí zahraniční článkové databáze. Jedná se ve většině případů o placené zdroje, které ovšem mohou využívat registrovaní uživatelé knihoven na základě čtenářského průkazu. Nabídka těchto zdrojů se může v jednotlivých knihovnách lišit, aktuální informace o nabízených databázích naleznete na stránkách konkrétní knihovny. Licencované databáze NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3 ) mohou registrovaní uživatelé využívat přímo z počítačů v knihovně nebo vzdáleně odkudkoliv, k přihlášení slouží údaje na průkazce (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104).
Z volně dostupných zdrojů byste pro vyhledání cizojazyčné odborné literatury mohla využít také Google Scholar (http://scholar.google.cz), který nabízí citace článků, preprintů, výzkumných zpráv atd., včetně možnosti propojení na plný text. Součástí výsledků mohou být volně dostupné zdroje i dokumenty z placených databází.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.04.2011 12:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu