Stanfordský experiment
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi doporučit odbornou literaturu, která se týka stanfordského experimentu (pouze v češtině)? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, bohužel jsme nenašli publikaci, která by výhradně pojednávala o Stanfordském experimentu. Doporučujeme Vám však projít díla Philipa Zimbarda, tj.
"autora" tohoto pokusu.
Jedná se o knihu:
* ZIMBARDO, Philip G. Moc a zlo : sociálně psychologický pohled na svět. Břeclav : Moraviapress, 2005. 199 s. ISBN 80-86181-80-4.
- kniha se nachází v mnoha českých knihovnách, informace o její dostupnosti naleznete v Souborném katalogu SKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Pomoci by Vám snad mohla i kniha GRANDOVÁ, Sue. Ozvěny zla : klinický a sociálně-kulturní pohled. Vyd. 1.. Praha : Triton, 2006. 207 s. ISBN 80-7254-728-3.
Procházeli jsme publikace týkající se vězeňství a psychologie, bohužel jsme nikde o tomto experimentu nenašli žádné zmínky. Informace byste tak mohla najít spíše v psychologicko-sociálně zaměřených publikacích. Vyhledat je můžete prostřednictvím online katalogu ČNB (Česká národní bibliografie) na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Do pole vyhledávání zadejte předmět/klíčová slova psychologie, sociologie, experiment, sociální psychologie, psychologické (sociologické) aspekty, zlo, atd. a jejich kombinace. Výsledky můžete dále upravovat pomocí funkcí "filtrovat" a zpřesnit".
Dále Vám nabízíme články, které se Stanfordským experimentem zabývají:
* ZIMBARDO, Philip G. Experimentální vězení na Stanfordově univerzitě: Ohlédnutí po 25 letech. Přel. Martina Klicperová  In: Propsy. Roč. 3, č. 4 (1997), s. 4-7.
* KUBOVÁ, eva. Jsme schopni zabít na povel? : nejzajímavější psychologické experimenty 20. století. In: Psychologie dnes. Roč. 15, č. 2 (2009), s. 52-55. ISSN 1212-9607.
* ZIMBARDO, Philip G; TVARŮŽKOVÁ, Lucie. Každý se může stát tyranem. In: Týden. Roč. 12, č. 42 (20051017), s. 42-46. ISSN 1210-9940.
* ZIMBARDO, Philip G. Luciferův efekt. In: Lidové noviny. Roč. 21, č. 25 (20080130), s. 9. ISSN 0862-5921.
* Temné stránky psychologie : s Philipem Zimbardem hovoří Martina Klicperová-Baker. In: Psychologie dnes. Roč. 12, č. 1 (2006), s. 8-10. ISSN 1212-9607.
* HOUDEK, František. Z čeho povstávají květy zla? : zlým se může stát kdokoli z nás, tvrdí psycholog Philip Zimbardo, který se proslavil "vězeňskými" pokusy. In: Mladá fronta Dnes. In: Praha. S. C/7. Praha : MaFra. Roč. 16, č. 248. ISSN 1210-1168.
Záznamy článků naleznete v bázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Dostupnost časopisů v knihovnách pak pomocí Souborného katalogu periodik SKC/P na téže webové stránce.
Přestože jste v dotaze uváděla pouze dokumenty v češtině, dovolujeme si Vás odkázat také na domovskou stránku tohoto experimentu stejně jako na stránku Philipa Zimbarda.
http://www.prisonexp.org/
http://www.zimbardo.com/.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.03.2009 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu