Standardy, katalogizace
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na několik otázek.
1. Proč přecházejí současné české knihovny z formátu UNIMARC na formát MARC21?
2. Jaké jsou výhody počítačového zpracování dat oproti klasickému s použitím standardů?
Odpověď
1., k otázce přechodu knihoven z katalogizačního formátu UNIMARC na MARC21 vyšlo několik odborných článků.
Např.
http://full.nkp.cz/nkkr/Nkkr0202/0202134.html
http://www.ikaros.cz/node/1761
Lichtenbergová, Edita. MARC21 klepe na dveře. Čtenář. roč. 54, č. 10 (2002), s. 274-276. ISSN 0011-2321.
Hercová, Ludmila. Formáty MARC21 a UNIMARC. Lékařská knihovna. roč. 9, č. 1 (2004), s. 5-10. ISSN 1211-3255.
Lichtenbergová, Edita. MARC21 v české katalogizační politice. Národní knihovna. roč. 13, č. 2 (2002), s. 134-135. ISSN 0862-7487.
Zde se o rozdílech mezi MARC21 a UNIMARCem dozvíte vše podstatné.
2., Využití výpočetní techniky přineslo řadu možností i do katalogizace a zpracování dat v knihovnictví. Data jsou dostupnější, jak ostatním knihovnám, tak uživatelům. Počítače napomohly k odstranění manuální duplicitní práce a zrychlily procesy v knihovnách. Přinesly možnost snadnějšího, víceúčelového vyhledávání, rezervace či objednání dokumentů a jiné služby ( ověření citace, přehledu literatury k danému tématu apod.). Přispěly také k zrychlení výpůjční služby apod.
S tématem souvisí články:
Např.:
Od katalogizačních lístků k elektronickému zpracování dat. Novinky knihovnické literatury. č. 1 (1992), s. 27-29. ISSN 0139-5459 Naumann, Michael. Knihovny ve věku digitalizace informací. Evropská knihovnická legislativa. Praha : Národní knihovna ČR, 2001. ISBN 80-7050-372-6
Další příspěvky k daným tématům naleznete v Katalogu knihovnické literatury (KKL):
http://sigma.nkp.cz/F/SQPLV2JKE7K87H9AYBYKEU17KQTMCSSYF5CQ7SANHGEJKCUTIP-02886?func=file&file_name=find-a&local_base=KKL Popřípadě se můžete obrátit s dotazy přímo na toto oddělení ( http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm ).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2007 11:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu