štancna
Text dotazu
Vážená knihovno, hrací karty byly za první republiky značeny tzv. kolkem z hracích karet, jímž se realizovala přímá spotřební daň z hracích karet. Jeden list karet byl označen kolkovou známkou prováděnou tzv. štancnou.
Dotaz : Je tento nástroj k vidění v některém z našich muzeí; případně je-li popsán v odborné literatuře, či zda by se dala získat jeho fotografie. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
raznice nebo-li (štancna) - výseková forma - nástroj pro vyseknutí tiskoviny s nepravidelným formátem. Karty měly podobný osud jako tabák. U karet se to dělo nejprve ve formě cla na hotové výrobky dovážené z ciziny, později také tím, že karty domácí musely být kolkovány. Nařízení o kartách tuzemských vyšlo poprvé r. 1709 a ustanovovalo, že ti, "kteří s nima (sic) handlují neb je dělají", mají je  předložiti ke kolkování..."
Zdroj:  HONL, Ivan. Z minulosti karetní hry v Čechách.  Několik stránek z kulturní historie. Praha: Nákladem Vladimíra Žikeše, 1947. S.96-100. Sg.  NK ČR 54 K 16634
Na internetu jsme našli, že nyní právě na Moravě probíhá výstava hracích karet, třeba by tam byly i karty s štancnou http://www.novinky.cz/vase-zpravy/olomoucky-kraj/olomouc/3238-10266-vystava-hracich-karet-v-unicovske-satlave.html. Výstava potrvá do 24.6.2012.
Muzeum hracích karet je v Durynsku (Altenburg /Skatstadt/ - podle karetní hry), ve zdejším zámku (Spielkartenmuseum), viz http://www.altenburg.eu/sixcms/detail.php?id=22354&_nav_id1=2590&_nav_id2=5188&_lang=de.
Zda mají ale exemplář se štancnou, nevíme. Doporučujeme oslovit pracovníky tohoto muzea.
Doporučujeme další zajímavé knihy o historii karetních her a příp. historie vybírání dávek ze zábavy:
OMASTA, Vojtěch, RAVIK, Slavomír. Karty, hráči,  karetní hry. Praha: Levné knihy, 2007.
FOLPRECHT, Arnošt, NEŠPOR, Zdeněk. Dávka ze zábavy. Dávka ze hry v karty, v domino, na kulečníku a v kuželky. Dávka z maškarních zábav. Praha: nákladem vlastním, 1933.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.06.2012 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu