stalking - trestný čin
Text dotazu
Dobrý den,
dozvěděla jsem se, že je stalking od roku 2010 považován za trestný čin. Jaké jsou právní podmínky, aby se dalo toto jednání oznámit na policii?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Stalking je definován jako  nebezpečné pronásledování, jedná se o anglický výraz, který znamenal stopovat (zvěř).
Jedná se  o harašení nebo vyhrožování, které se opakuje, a je buď fyzické povahy (osobní kontakt) nebo jde o cyberstalking (kontakt na dálku - sms, emaily, apod.)
Aby mohla policie pachatele obvinit ze stalkingu, musí být dodrženy zejména tři podmínky. Za prvé policie vyžaduje, aby bylo zcela jednoznačné, že pronásledovatel tak činí evidentně proti vůli oběti. Dále musí být pronásledování intenzivní a hlavně dlouhodobé - tedy nyní dohodnutých čtyři až šest týdnů.
Počátkem roku 2010 došlo k několika zásadním změnám v legislativě a mnohé z nich se týkají Trestního zákoníku. Zákon 40/2009 Sb. zavedl speciální paragraf §354 pro stalking, neboli nebezpečné pronásledování jednoho člověka jiným, podle kterého může police zakročit již v počátku a ne, jako tomu bylo dosud, až poté, kdy pronásledování přeroste ve fyzické násilí.  Nyní za nebezpečné pronásledování (stalking=slídění), a to i prostřednictvím mobilu či e-mailu, hrozí až 3 roky vězení.
Zdroje a doporučené odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Stalking
http://www.epravo.cz/top/clanky/novy-trestny-cin-v-pravni-uprave-cr-nebezpecne-pronasledovani-tzv-stalking-60643.html
http://www.bkb.cz/pomoc-obetem/trestne-ciny/nebezpecne-pronasledovani/
http://www.psychoporadna.cz/cz/clanky/stalking---pronasledovani/321.html
http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/stalking-musi-trvat-aspon-mesic-tvrdi-ministerstva.html
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2012 16:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu