Stahování článků v NK ČR - Dark tourism
Text dotazu
Dobrý den,
bylo mi sděleno profesorem, že do 30.4. a 15.5. je volně zpřístupněno stahování odborných článků v Národní knihovně v Praze.
Pokoušela jsem se o to (Aktuální zkušební přístupy), ale zdá se mi, že bych musela být ve Vaší knihovně zaregistrovaná, nejsem však z Prahy. Jsem pouze přihlášená v mojí univerzitní knihovně a ještě v městské knihovně (mimo Prahu).
Zajímá mě kvůli vypracování bakalářské práce téma: Dark tourism.
Odpověď
Dobrý den,
obě databáze, k nimž má NK ČR zkušební přístup (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Aktualni_zkusebni_pristupy&submenu3=175), mohou využívat pouze registrovaní uživatelé NK ČR.  Pokud byste tedy chtěla tyto zdroje nebo některé další zahraniční licencované databáze dostupné v NK (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3) využívat, pak byste bohužel musela mít platný čtenářský průkaz NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98).
Zkušební přístup k databázi Periodicals Archive Online (PAO) má  do 30.4.2012 i Masarykova univerzita (http://www.phil.muni.cz/wff/home/News/2012/zkusebni-pristup-do-databaze-periodicals-archive-online), Univerzita J.E.Purkyně (http://www.ujep.cz/cz/podle-cinnosti/knihovny/c170_informacni-zdroje.html) nebo Jihočeská univerzita (http://www.lib.jcu.cz/cs/aktuality), do 30.6.2012 Západočeská univerzita v Plzni (http://hss.zcu.cz/).
U databáze SAGE má kromě NK ČR zkušební přístup i Univerzita Palackého (http://www.upol.cz/aktualita/clanek/sage-humanities-and-social-science-packate-zkusebni-pristup/), Univerzita Tomáše Bati (http://web.knihovna.utb.cz/?id=0_1&lang=cs&type=0) nebo Západočeská univerzita (http://knihovna.zcu.cz/eiz_detail.php?id_zaznam=446).
Obě zmíněné databáze mají některé knihovny i standardně předplacené. U databáze PAO je to Univerzita Karlova (http://bi.cuni.cz/prehled/zdroj.php?lang=cs&id=163) nebo Univerzita T.Bati (http://portal.k.utb.cz/cze/databases/alphabetical/#P). Vybrané kolekce SAGE jsou dostupné na Univerzitě Karlově (http://bi.cuni.cz/prehled/zdroj.php?lang=cs&id=197) nebo Masarykově univerzitě (http://ezdroje.muni.cz/prehled/zdroj.php?lang=cs&id=289).
Z volných zdrojů Vám dále můžeme pro vyhledávání odborných článků doporučit Google Scholar (http://scholar.google.com),  v rámci Jednotné informační brány (http://www.jib.cz) pak můžete využít ve skupině Zahraniční články tzv. Primo Central (http://info.jib.cz/news/primo-central-aktivovano-v-jib). Primo Central obsahuje informace z řady zahraničních licencovaných zdrojů, pro vyhledávání je volně přístupný, dostupnost plných textů jednotlivých článků závisí na podmínkách jednotlivých zdrojů a předplatných NK ČR.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 09:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu