Štáflova chalupa v Havlíčkově Brodě
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím Vás, chtěla bych se zeptat, jestli existuje kniha ve které naleznu informace o Štáflově chalupě. Informace by měly mít charakter a terminologii lidového stavitelství. Předem Vám moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně literaturu či článek pouze o Štáflově chalupě č. 2015 v Havlíčkově Brodě, se nám bohužel nepodařilo dohledat. Výběrová článková databáze Články v českých novinách, časopisech a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl )uvádí pouze několik článků o zařazení objektu mezi národní kulturní památky.
Chalupa je pouze zmíněna v knize:
*Škabrada, Jiří. Lidová architektura. Vyd. 1. Praha: ČVUT, 1996. 173 s. ISBN 80-01-01435-5, kapitola: Dům pozdního středověku.
Další obecné informace ke středověkému lidovému stavitelství můžete nalézt taktéž v následujících publikacích:
* Radová, Milada a Škabrada, Jiří. Příspěvky k poznání středověkého stavitelství: určeno pro stud. fak. architektury. 1. vyd. Praha: ČVUT, 1991. 119 s. ISBN 80-01-00535-6.
* Škabrada, Jiří, ed. a kol. Vesnický dům v 16. a 17. století: [příspěvky ze semináře, pořádaného Památkovým ústavem v Pardubicích a Fakultou architektury ČVUT v Praze 19.-21. března 1991 v Poličce]. Vyd. 1. Praha: Ediční středisko ČVUT, 1992. 215 s. ISBN 80-01-00781-2.
Doporučená literatura:
* Škabrada, Jiří. Lidové stavby: architektura českého venkova. Vyd. 1. Praha: Argo, 1999. 246 s. ISBN 80-7203-082-5.
* Škabrada, Jiří. Konstrukce historických staveb. Vyd. 1. Praha: Argo, 2003. 395 s. ISBN 80-7203-548-7.
* Frolec, Václav. Lidová architektura na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Brno: Blok, 1974. 399 s., [3] s. barev. fot. příl.
* http://www.krnovice.cz/files/postery_drevostavby/panel_2w.pdf
Další vhodnou literaturu k tématu můžete dohledat v níže uvedených katalozích a databázích:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Naskenované katalogy NK ČR: http://katif.nkp.cz
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz
Se svým dotazem se můžete též zkusit obrátit na Národní památkový ústav v Telči: http://www.npu.cz/pro-navstevniky/zpristupnene-pamatky-npu/po-pracovistich-npu/uop-v-telci/sights/
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2013 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu