Stadionova ústava
Text dotazu
Dobrý den. Zašlete mi prosím seznam prací nebo publikaci, které se zabývají rakouskou Stadionovou ústavou z března 1849. V Plzni jsem sehnal pouze Malý,K.: Dějiny státu a práva, ale je tam toho poskrovnu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo nelézt nějaké rozsáhlejší pojednání o březnové oktrojové neboli Stadionově ústavě. Tato ústava nikdy nestoupila zcela v platnost, 31.12.1851 byla odvolána prvním ze Silvestrovských patentů.
Základní informace naleznete v následujících publikacích:
* SCHELLE, Karel. Historie českého ústavního práva. Podhájska : Východoeurópska agentúra pre rozvoj, 2011.  s. 8-9. ISBN 978-80-970836-2-5.
* BERNATIZIK, Edmund. Die österreichischen Verfassungsgesezte. Leipzig: Verlag von C.L.Hirschfeld, 1906. s. 102-128.
* KRYŠTŮFEK, František Xaver. Dějiny církve katolické ve státech rakousko-uherských s obzvláštním zřetelem k zemím koruny české od doby slavného panování císařovny Marie Terezie až do času J.V. císaře a krále Františka Josefa I. (1740-1898). Díl 2. V Praze: Cyrillo-Methodějská knihtiskárna a nakladatelství V. Kotrba, 1899. s. 63-126.  Volně přístupné v Digitální knihovně Kramerius - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11527016, nejprve je nutné na počítači instalovat DjVu plug-in (http://www.celartem.com/en/download/djvu.asp)
* SCHELLE, Karel; MANN, Vlastislav. Geschichte des tschechischen Verfassungsrechts. München : GRIN-Verl., 2011. Kniha je částečně volně přístupná prostřednictvím Google Books - http://books.google.cz/books?id=6nfTMVBNRUUC&pg=PA15
* SCHELLE, Karel. Die Bedeutung des Jahres 1848 für die Errichtung des modernen Staatsapparates. München : GRIN-Verl., 2009. Kniha je částečně volně přístupná prostřednictvím Google Books -  http://books.google.cz/books?id=wtMrQ6mdP0sC
* KOTULLA, Michael. Einführung in die Deutsche Verfassungsgeschichte : vom Alten Reich bis Weimar (1495 bis 1933). Berlin : Springer, 2007. Kniha je částečně volně přístupná prostřednictvím Google Books - http://books.google.cz/books?id=mfjijA5t9bUC&pg=PA432
* VOJÁČEK, Ladislav; SCHELLE, Karel. České právní dějiny do roku 1945. Ostrava: KEY Publishing, 2007. s. 109-110. ISBN 978-80-87071-20-5; 978-80-86575-25-4.
* NOVOTNÝ, Jan. Politické drama před sto padesáti lety: březen 1849. Res Musei Pragensis. 1999, roč. 9, č. 3, s. 7-11. - série článků se věnuje událostem roku 1849, zmíněna je i březnová ústava
* KLÍMA, Arnošt. Češi a Němci v revoluci 1848-1849. [Praha] : Nebesa, 1994. s. 168-171.
použité databáze:
* Elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc)
* Bibliografie české historie, Historický ústav AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz)
* Digitální knihovna Kramerius NK ČR (http://kramerius.nkp.cz)
* Google Books (http://books.google.com)
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 11:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu