Srbsko kosovské vztahy po roce 2008 literatura
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, jestli existuje konkrétní literatura k problematice srbsko kosovských vztahů zejména pak po roce 2008? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
knihy můžete vyhledávat v katalozích volně dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F, především v Souborném katalogu ČR (báze SKC, kde je zapojena většina českých knihoven a kromě bibliografických záznamů zde naleznete také informaci, ve které knihovně se daný dokument nachází), dále online katalog NK ČR (báze NKC) a Česká národní bibliografie (báze ČNB).
Knih k Srbsko-kosovským vztahům po roce 2008 není mnoho, většina se jich zabývá dřívější situací a konflikty. V Souborném katalogu ČR jsme našli několik knih, které by Vám snad mohly pomoci. V katalogu také můžete dohledat další knihy (např. ty, které se týkají staršího období, než které požadujete) a sama vyhodnotit, zda by pro Vás i tyto dokumenty byly přínosné. Při zadávání dotazu stačí zvolit slova Kosovo, Srbsko (případně použít znak * pro pravostranné rozšíření slova, tzn. při zadání Kosov* bude vyhledáno Kosovo, kosovský, kosovští, apod.), případně dále zpřesnit výrazy vztah*, situac*, apod.
Při příklad Vám uvádíme některé z vyhledaných knih:
* Štěpánek, Václav. Jugoslávie - Srbsko - Kosovo: kosovská otázka ve 20. století. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2011. 471 s. Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta = Opera Universitatis Masarykianae Brunensis. Facultas philosophica, č. 396. ISBN 978-80-210-5476-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201108/contents/nkc20112193721_1.pdf
* Ingrao, Charles W., ed. a Emmert, Thomas Allan, ed. Confronting the Yugoslav controversies: a scholars' initiative. West Lafayette: Purdue University Press, C2009. x, 444 s. Central European studies. ISBN 978-1-55753-533-7.
* Ker-Lindsay, James. Kosovo: the path to contested statehood in the Balkans. London: I.B. Tauris, 2009. xv, 268 s. Library of European studies; 11. ISBN 978-1-84885-012-5.
Pozn.: též elektronická verze dostupná v databázi ebrary pro uživatele registrované v NK ČR, viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#ebrary
* Rücker, Joachim. Standards and status: how Kosovo became independent. München: Sagner, 2011. 183 s. ISBN 978-3-86688-157-0.
Klíčová slova: hnutí za nezávislost -- Kosovo * uznání států -- Kosovo *  Kosovo -- dějiny -- 2001-2010
* Weller, M. Contested statehood: Kosovo's struggle for independence. 1st pub. Oxford: Oxford University Press, 2009. xxviii, 321 s. ISBN 978-0-19-956616-7.
Klíčová slova: hnutí za nezávislost -- Kosovo -- 1990-2010 * uznání států -- Kosovo * svrchovanost státu -- Kosovo *  Kosovo -- dějiny -- 1991-2010
* Ker-Lindsay, James. Kosovo, put ka osporenoj državnosti na Balkanu. 1. izd. Beograd: Zavod za udžbenike, 2011. 284 s. ISBN 978-86-17-17523-6.
Klíčová slova: 2001-2010 * 2005-2008 * hnutí za nezávislost -- Kosovo * svrchovanost státu -- Kosovo * uznání států -- Kosovo * mezinárodní vztahy -- 2001-2010 * Kosovo -- politika a vláda -- 2001-2010
* Mirić, Jovan. Kosovo: i druge teme. [Zagreb]: SKD Prosvjeta, 2010. 200 s. Politea. ISBN 978-953-7611-17-0.
Klíčová slova: válka v Kosovu, 1998-1999 * právo na sebeurčení -- Kosovo * Kosovo -- národnostní poměry -- 20.-21. stol. *  Kosovo -- etnické vztahy -- 20.-21. stol. *  Kosovo -- společnost a politika -- 20.-21. stol. *  Kosovo -- mezinárodní vztahy -- 20.-21. stol. * Srbsko -- mezinárodní vztahy -- 20.-21. stol.
* Dérens, Jean-Arnault. Kosovska zamka: Kosovo, godina nulta. 1. izd. Beograd: HESPERIAedu, 2009. 286 s. Libri plus. ISBN 978-86-7956-028-5.
Klíčová slova: etnické konflikty * Srbové -- Kosovo * Kosovo -- dějiny * Kosovo -- politika a vláda
* Americká hypoteční a světová finanční krize: (jaké jsou jejich dopady na Českou republiku): 1. seminář, [Praha,] 22. května 2008; Je uznání nezávislosti Kosova řešením problémů na Balkáně anebo jen otvírá další kola násilí na Balkáně i jinde ve světě?: 2. seminář, [Praha,] 18. června 2008. Dráchov: Fontes Rerum, 2008. 124, 10 s. Sborník textů; č. 25/2008. ISBN 978-80-86958-12-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200812/contents/nkc20081828952_1.pdf
Zajímavé informace byste mohla také najít v článcích, které dohledáte v bázi ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících (výběrové záznamy článků id r. 1991, dostupné opět na adrese http://aleph.nkp.cz/F):
* Štěpánek, Václav. Rozpad Jugoslávie: Kosovo na začátku i na konci. Mezinárodní politika, 2011, 35(5), s. 11-14. ISSN 0543-7962. Dostupné také z: http://app.newtonmedia.net/ShowDetailNK/Default.aspx?jeanid=2011MX05A11A.
* Cvetkovič, Mirko. "Uznání Kosova? Nikdy. Ale uvidíme...". Lidové noviny, 2010, 23(268), s. 7. ISSN 0862-5921.
* Obradovič, Aleksandar. Srbské poučení z kosovského vývoje. Mladá fronta Dnes - Praha, 2008, 19(120), s. A/9. ISSN 1210-1168.
Článků je poměrně hodně, ovšem především k samotnému vyhlášení nezávislosti  a  následnému uznání Kosova jako nezávislého státu. Nejlépe tedy ohodnotíte jejich přínos Vy sama.
Pro dohledání informací k danému tématu můžete využít také zahraniční články z odborných periodik. Ty můžete najít v licencovaných databázích (přehled těchto zdrojů dostupných v NK ČR naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju , zde bychom Vám doporučovali především multioborové databáze typu Academic Search Complete či Wilson OmniFile Full Text Select. Pokud nejste čtenářkou NK ČR, zeptejte se v knihovně, kterou navštěvujete, zda má předplacené licencované online databáze.
Pro dohledání zahraničních článků Vám doporučujeme také využít zdroj JIB+ (www.jib.cz/jibplus), kde si pro vyhledávání můžete vybírat různé zdroje (katalogy knihoven). Primárně je však přednastavené vyhledávání v indexu Primo Cental, který obsahuje právě záznamy článků  z licencovaných i volně dostupných zahraničních zdrojů.
Minimálně jako inspiraci můžete využít volně dostupné zdroje na internetu, zde je však samozřejmě třeba dbát na jejich důvěryhodnost. Zajímavé by pro vás mohly být např.:
* is.muni.cz/do/rect/.../Kosovska_otazka_v_socialistike_Jugoslavii.doc
* http://zpravy.ihned.cz/svet-evropa/c1-59328450-kosovo-srbsko-nezavislost-pet-let-srbove-kradez
* http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/ztratili-jsme-suverenitu-nad-kosovem-priznal-srbsky-premier-946413
* http://www.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/vztahy-srbska-kosova-pomaly-zlepsuju.html
* http://krvs.fsv.cuni.cz/KRVS-149-version1-27_cesko_kosovske_vztahy.pdf
* http://www.euractiv.cz/vnejsi-vztahy/clanek/ek-srbsko-nemusi-pro-zahajeni-pristupovych-jednani-uznat-kosovo-fle-rozsireni-zprava-o-pokroku-v-oblasti-rozsireni-normalizace-010300
* http://ustavmezinarodnichvztahu.cz/article/rozpad-jugoslavie-kosovo-na-zacatku-i-na-konci
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2013 11:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu