Správnost Tálib a Talibánec
Text dotazu
Vazene damy a panove, prislusnici talibanskeho
hnuti Taliban jsou jednou v tisku zvani Talibove a jindy Talibanci. Co je
cesky spravne. Ja znam z detstvi a mladi ty vyrazy Rusove a Rusaci u kterych
vim, ze to prvni bylo spisovne a druhe hanlive mineno.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel nedokážeme odpovědět, zda má být příslušník hnutí Tálibán označován v češtině Tálib či Tálibánec. Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR v.v.i. však uvádí skloňování slov Tálibán
(http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=t%C3%A1lib%C3%A1n&Hledej=Hledej)  a Tálibánec (http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=T%C3%A1lib%C3%A1nec), označení Tálib jsme zde  nenalezli.
V knihách věnovaných Afghánistánu či islámu, které jsme prošli, jsou uživány obě varianty, tj. Tálib (případně tálib) i Talibánec (případně talibánec):
FEIFER, Gregory. Velký hazard : sovětská válka v Afghánistánu. Praha :
Nakladatelství Slovart, 2009. s. 274. ISBN 978-80-7391-255-0.
... Potom tálibánci dobyli Hekmatjárovo skladiště zbraní a rychle postupovali na Kandahár....
... Hned následující den po odchodu Masúdových sil vtrhli tálibánci do areálu OSN, kde našel azyl prezident Nadžíbulláh...
ARMSTRONGOVÁ, Karen. Islám.  Praha : Nakladatelství Slovart, 2008. s. 2008.
ISBN 978-80-7391-155-3.
... Tálibové ("studenti" madras) patří většinou  ke kmeni Paštúnů a terčem jejich útoků se často stávají příslušníci jiných kmenů ...
... Typicky fundamentalistickým rysem tálibů je jejich značně selektivní chápání náboženství ...
SCHULZE, Reinhard. Dějiny islámského světa ve 20.století. Brno : Atlantis, 2007. s. 324-326. ISBN 978-80-7108-284-2.
... Mnoho Paštunů považovalo Tálibány za své vysvoboditele z dlouholetých válek ...
... V krátké době se Tálibánům podařilo ovládnout jižní provincie Afghánistánu ...
... Jak málo hodlali Tálibáni vytvořit utopickou společnost, ukazuje seznam "šestnácti ustanovení", jež vyhlásili v prosinci 1996 ...
MAREK, Jan. Dějiny Afghánistánu. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2006.
s. 285, 287. ISBN 80-7106-445-9.
... Po půl roce rozhořčených bojů Tálibové dobyli Hekmatjárovu základnu v Čarasjábu nedaleko Kábulu ...
ULFKOTTE, Udo. Hrozba terorismu : islamisté a jejich tajná síť. Praha :
Ikar, 2003. s. 93, 95. ISBN 80-249-0162-5.
... Ohromně užitečný byl tálibánům několik stovek kilometrů dlouhý tajný systém jeskyní a tunelů ...
... Ta staletí se osvědčila i vojenská technika tálibánů...
Obě varianty označení se objevují i denním tisku, z článkové bibliografie ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl) uvádíme např. články:
* PETRÁČEK, Zbyněk. Írán si zvolil táliba / Zbyněk Petráček. Respekt. 2005.
roč, 16, č. 26 (27.6.2005), s. 3.
* SLÍŽOVÁ, Radka. Fotografie ukazují tvář Tálibů. Deník Mostecka. 2004, roč.
12, č. 84 (8.4.2004), s. 16.
* POŠUSTA, Pavel.  Americkému talibanci hrozí trest doživotí.  Mladá fronta Dnes. 2002. roč. 13, č. 14 (17.1.2002), s. A/8.
* MARJANOVIČ, Teodor. Tálibáni jsou minulostí : Američané se mistrně vypořádali s neschůdným terénem i ramadánem.  Respekt. 2001. roč. 12, č. 50 (10.12.2001), s. 10.
* (kro).  Část Talibanců nabídla svou kapitulaci. Mladá fronta Dnes. 2001.
roč. 12, č. 269 (19.11.2001), s. A/1.
* MAREK, Jan. Tálebáni a ti druzí. Skončí boje pod afghánskými horami? Nový Orient. 1995. roč. 50, č. 5 (1995), s. 163-167.
Samotné označení Tálibán vzniklo z arabského talaba = žádat, studovat, participium tohoto slovesa je pak tálib = žádající nebo žadatel, student.
Duál slova "tálib" je tálibán = dva studenti, v perštině a paštu však slovo "tálibán" vyjadřuje  množné číslo (studenti).  Původní členové Tálibánu byli nebo alespoň se vydávali za studenty madras ortodoxních islámských náboženských škol. V roce 1994 se začali vracet do Afghánistánu. Protože  to byli původně studenti, v afghánské perštině "hledači vědění" (tálibáne ilm), začali si říkat tálibán (perské množné číslo od slova tálib).
Doporučili bychom Vám obrátit se s tímto dotazem na pracovníky zmíněné Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR v.v.i.
(http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna). Váš dotaz můžete konzultovat i s odborníky z Orientálního ústavu AV ČR v.v.i.
(http://www.orient.cas.cz/) či Ústavu Blízkého východu a Afriky Univerzity Karlovy (http://ubva.ff.cuni.cz/).
použitá literatura:
* MAREK, Jan. Dějiny Afghánistánu. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2006. s. 285, 287. ISBN 80-7106-445-9.
* BAHBOUH, Charif; FLEISSIG, Jiří; RACZYŃSKI, Roman. Encyklopedie islámu.
Brandýs nad Labem : Nakladatelství Dar Ibn Rushd, 2008. s. 289. ISBN 978-80-86149-48-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.03.2010 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu