správné psaní titulů
Text dotazu
Jak se píše titul v případě, že je příjmení uvedeno jako první a titul je až za jménem? Např. v seznamech, prezenční listině apod.? Je správně Novák Jan, Ing. nebo Novák Jan, ing.?
Odpověď
Dobrý den,
K Vašemu dotazu se nám podařilo vyhledat následující informace:
Akademické tituly mají svou ustálenou podobu zapisování. Např:
Bc. - bakalář; píše se před jménem
BcA. - bakalář umění; píše se před jménem Ing. - Inženýr; píše se před jménem Ing.arch. - inženýr achitekt; píše se před jménem MUDr. - doktor medicíny; píše se před jménem MVDr. - doktor veterinární medicíny; píše se před jménem MgA. - magistr umění; píše se před jménem Mgr. - Magistr; píše se před jménem JUDr. - doktor práv; píše se před jménem atd. "Má-li oficiální podoba zkratky velké písmeno, pak podoba s malým písmenem platí za neoficiální. Použijeme ji tehdy, nespecifikujeme-li druh doktorátu (dr. A. Vomáčková). Můžeme ji použít také ve sděleních pracovního rázu, kdy uvádíme pouhé příjmení a jeden z titulů: obraťte se na ing. Nováka; po dobu nepřítomnosti zastupuje doc. Bílou mgr. Zelená." (* http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/porfaq.html#akad, * http://www.pravidla.cz/tituly/); (více informací viz odkazy níže)
* http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/porfaq.html#akad
* http://www.pravidla.cz/tituly/
Podle tohoto příkladu by se tedy mělo pravděpodobně správně zapisovat do seznamů, pokud se jedná o oficiální seznamy, spíše Novák, Jan, Ing.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám jistě jazykoví odborníci poskytli jednoznačnou odpověď.
Zdroje:
* http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/porfaq.html#akad
* http://www.pravidla.cz/tituly/
Projité zdroje:
* ŠŤASTNÝ, Václav. Malá encyklopedie o titulech. Praha : Linde, 2002. ISBN 80-7201-378-5.
* ŠPAČEK, Ladislav. Malá kniha etikety pro celou rodinu. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 2010. ISBN 978-80-204-2219-4.
* ŠPAČEK, Ladislav. Malá kniha etikety pro firmu a úřad. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 2010. ISBN 978-80-204-2253-8.
* ŠPAČEK, Ladislav. Malá kniha etikety pro manažery. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 2010. ISBN 978-80-204-2252-1.
* POLÁČEK, Bohumil. Právnické tituly v průřezu dějin. 1. vyd. Praha : [Bohumil Poláček], 2010. ISBN 978-80-254-7281-1.
* STEJSKAL, Vladimír. Abeceda společenského chování. 2. vyd. Praha : Horizont, 1990.
* VEDRAL, Jiří. Česko-anglický slovník titulů a hodností. 1. vyd. Praha : JTP, 2006. ISBN 80-7374-014-1. (brož.)
* VEDRAL, Jiří. Anglicko-český slovník titulů a hodností. 1. vyd. Praha : JTP, 2006. ISBN 80-7374-014-1. (brož.)
* ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. 2. rozšířené vyd. Praha : Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 08:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu