Správa památek v Turecku
Text dotazu
Dobrý den. Mám bakalářskou práci na téma správa památek v Turecku a negativní vliv turistů na památky v Turecku. Můžete mi prosím doporučit nějakou literaturu?
Odpověď
Dobrý den,
předem se omlouváme za opožděnou odpověď na Váš dotaz, velké množství času nám zabralo vyhledávání v různých českých i zahraničních zdrojích. Navzdory tomu se nám však bohužel nepodařilo nalézt mnoho informací či vhodné literatury k Vašemu tématu.
V katalozích Národní knihovny ČR jsme objevili pouze jediný článek, který se vztahuje k Turecku a jeho památkám, článek pochází z databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/anl) :
* ŠOUREK, Petr. Návrat Osmanů : Turecko investuje do oprav památek na Balkáně. In: Týden. -- Praha : Mediacop. -- ISSN 1210-9940. -- Roč. 12, č. 7 (20050214), s. 52-53
* islámská architektura -- Balkánský poloostrov * architektonické památky -- Balkánský poloostrov * památková péče -- Turecko -- r. 2005
Z placených zahraničních článkových databází, které máme k dispozici, jsme vyhledávali také v multioborové databázi EBSCO (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#ebsco) , ale žádný vhodný článek jsme nenalezli.
Několik dalších publikací se nám podařilo vyhledat už pouze v zahraničním zdroji - souborném katalogu WorldCat (volně dostupná verze na http://www.worldcat.org),  s největší pravděpodobností však žádná z nich nebude dostupná ve fondech českých knihoven:
* LEIMENSTOLL, Jo Ramsay; STIPE, Robert E. Historic preservation in other countries : volume IV, Turkey. International Council on Monuments and Sites. U.S. Committee. Washington, D.C. : US/ICOMOS, (c)1989. 54 p. : ill., maps ; 28 cm. ISBN 0911697063. ISBN 9780911697063
* Turquie : développement touristique et préservation des sites et monuments de certaines régions de la Turquie. Paris : Unesco, 1966. 26 s.
Další publikace a také sborníky z konferencí naleznete v příloze tohoto e-mailu, u některých záznamů dokumentů, které jsou v turečtině jsme zvýraznily relevantní klíčová slova a části abstraktů.
Pro vyhledávání jsme použili také databázi Národního památkového ústavu - Bibliografie památkové péče (http://monumnet.npu.cz/knihovna/search.php),  bohužel také neúspěšně.
Určité informace byste snad mohla získat ze zdrojů volně dostupných na internetu, na stránkách turecké národní knihovny jsme nalezli dvě článkové bibliografie s anglickým rozhraním, bohužel se zdá, že záznamy článků nejsou doplněny o klíčová slova, ale lze vyhledávat alespoň v názvu článku (pole Title):
* Bibliography of articles in Turkish periodicals - od roku 1995 - http://makale.mkutup.gov.tr/cgi-bin/WebObjects/Makale
* Bibliography of Articles in the Republic Periodicals (1923-1999)- http://makale.mkutup.gov.tr/cgi-bin/WebObjects/CumMak.woa/
Na těchto stránkách naleznete přehled ohrožených památek obecně:
http://www.international.icomos.org/risk/
http://www.international.icomos.org/risk/world_report/2000/turkey_2000.htm
Další vhodné prameny k Vaší práci by Vám mohla poradit přímo Knihovna Národního památkového ústavu (http://www.npu.cz/npu/uop/302/cinn/knih/),  mohla byste se zkusit obrátit také na Národní knihovnu Turecka(http://www.mkutup.gov.tr/index.php?yenidil=ing) nebo turecké Ministerstvo kultury a turismu (Republic of Turkey Ministry of culture and tourism - http://www.kultur.gov.tr/EN) tyto instituce by Vám mohly poskytnout nějaké materiály v angličtině, případně Vás odkázat na další zdroje.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.07.2009 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu