Spotřeba el. spotřebičů.
Text dotazu
Dobrý den,
se spolubydlící se stále hašteříme kvůli jedné záležitosti. Ona nechává neustále spotřebiče jako je fén, nabíječka na telefon v zásuvkách, i když je nepoužívá. Já tyto spotřebiče ze zásuvek vytahuji, ale naopak v nich nechávám například zapojený notebook, či lampičku. Žiji v té představě, že spotřebiče jako je nabíječka na telefon, či fén spotřebovávají více energie, než ty druhé, a proto chci šetřit a spotřebiče vytahuji ze zásuvek. Mohli byste nás prosím rozsoudit? Které přístroje spotřebovávají více energie ve stavu nečinnosti? Existuje nějaká tabulka?
Děkuju moc za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jistě je bezpečnější fén či mobilní telefon ze zásuvky vyndat, ale ponechání těchto spotřebičů v zásuvce na spotřebu energie vliv nemá, lépe řečeno ponechání nabíječky mobilního telefonu v zásuvce má odběr zanedbatelný, takřka neměřitelný, totéž platí, pokud v nabíječce ponecháte již nabitý telefon.
Důležitější je si pohlídat notebook a televizní přijímač pod kontrolou, neboť tato zařízení ve stand-by režimu elektřinu odebírají. Dobré tedy je televizi nejen vypnout ovladačem, ale i fyzicky přímo vypínačem na televizi. Dále elektrické spotřebiče, které trvale ponecháváte v zásuvce jako například ledničku, kupovat v kategorii A+ a vyšší, případně, pokud máte tu možnost, vytvořte chladničce optimální podmínky tím, že nebude nalepena přímo na zeď, budete hlídat námrazu (máte-li starou ledničku s mrazákem) a postavíte ji do chladnější místnosti s vyrovnaným klimatem.
Použité zdroje
Vašemu problému se věnují níže citované články. Monografie obsahují toto téma zpravidla v jedné kapitole.
http://www.prozeny.cz/[…]/19159-vypnute-spotrebice-vas-stoji-tisice
http://finance.idnes.cz/[…]/viteze.aspx?c=A080317_110420_fi_blind_hla
http://mobil.idnes.cz/[…]/mob_tech.aspx?c=A120103_111831_mob_tech_mer
Doporučená literatura:
ŠTECH, Karel. Elektroinstalace doma a na chatě. 3., zcela přeprac. vyd. Praha: Grada, 2008. 136 s. Profi & hobby; 128. ISBN 978-80-247-2622-9.
POČINKOVÁ, Marcela a kol. Úsporný dům. 2., aktualiz. vyd. Brno: ERA, 2008. x, 182 s. 21. století. ISBN 978-80-7366-131-1.
Články z databáze ANL:
REISS, Oto. Za co platíme nejvíc: Skrytí elektroničtí žrouti. Regena, 2008, 18(12), s. 24. ISSN 1212-2289.
SOUKUP, Ivan a TOBIÁŠ, Zdeněk. Energetické hodnocení elektrických spotřebičů. Energetika, 1996, 46(6), s. 205-207. ISSN 0375-8842.
BENEŠ, Petr. Energie, elektronika a ekologie - tři e pro naši budoucnost. Sdělovací technika, 2010, 58(1), s. 8-10. ISSN 0036-9942.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.06.2016 11:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu