sportovní výrazy
Text dotazu
Dobrý deň,
vedeli by ste, prosím, vysvetliť z čoho pochádzajú obrazné pomenovania so športovou tematikou: udržať si čisté konto, vrátiť sa do zápasu, skončiť na štíte? Ďakujem.
Odpověď
Dobrý den,
u většiny používaných slangových výrazů, metafor a sportovních pojmů je v současné době již velmi těžké dohledat jejich původ vzniku. Tyto pojmy a výrazy zlidověly, přičemž jejich autor či souvislosti, které vedly k jejich prvnímu použití, nejsou ve většině případů již známé.
Sportovní hláška "čisté konto" je českým metaforickým vyjádřením anglického výrazu shutout (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Shutout )
Taktéž " vrátit se do zápasu" je, jak popisuje Vladimír Just ve "Velkém slovníku floskulí", jistým druhem metafory: "Dostali novou motivaci, ožili - a tak se vrátili do zápasu. Jelikož předtím ale nikde jinde než v zápasu nebyli, mám vážné podezření, že jde o metaforu (...)"
Třetí Vámi uvedené úsloví "skončit na štítě" je jako jediné možné uvést do historických souvislostí. Souvisí se starověkou Spartou a jejich bojovou výzbrojí a zvyky. Více viz kniha "Proč se říká 2": " Jádro jejich vojska tvořili tzv. hoplité, vyzbrojení kopím a mečem, na levé ruce se štítem, který zachycoval a odrážel rány meče, kopí, šípy a kameny. Jejich vyrovnané řady se štíty nesenými ve stejné výši tvořily hradbu, která umožňovala postup vpřed do okamžiku, kdy došlo k boji muže proti muži. Vedle ochranné funkce plnil štít i další funkci - padlého na něm odnášeli z bojiště. Úkolem každého Sparťana bylo vrátit se z boje se štítem, tj. živý, i když třeba zraněný, nebo na štítě, tj. padlý."
Zdroje:
* Diplomové práci Josefa Jandy "Funkce výrazových prostředků textu ve sportovní žurnalistice v deníku Sport při ME 2008 ve fotbale http://is.muni.cz/th/74583/fss_m/Diplomova_prace_-_kompletni_text.txt
* JUST, Vladimír. Velký slovník floskulí. Vyd. 1. Voznice: Leda, 2009. 352 s. ISBN 978-80-7335-185-4.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1996. 121 s. ISBN 80-85600-30-7.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.02.2014 13:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu