sportovci, kteří zemřeli za 2. světové války
Text dotazu
Dobrý den,
hledám jakékoli informace o sportovcích, kteří zemřeli za 2. světové války.
Jedná se o tyto sportovce: Josef Smítka - horolezec, Vladimír Vojtěchovský -
cyklista, Václav Procházka -boxer.
Jediné publikace, které mám je Vítězové bez vavřínů a Vavříny pro mrtvé
vítěze.
Procházel jsem souborný katalog ČR i národní autority. K těmto osobnostem
jsem nenašel žádné informace.
Ještě mám jeden dotaz, kde v jakém archivu jsou zpřístupňovány kroniky obcí.
Konkrétně se mě jedná o obec Rožďalovice (Nymburk). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
uvedeným sportovcům jsou věnovány různě obsáhlé zmínky, bohužel jsme nedohledali mnoho údajů k Vladimíru Vojtěchovskému. Někteří jsou zmiňovaní více, o některých se bohužel nepíše ani v biografických slovnících, ačkoli by si to jistě zasloužili. Uvádíme Vám tedy výsledky našeho pátrání:
Josef Smítka:
21.12.1919 (Turnov, okr. Semily) - 27.3.1945 (Terezín, okr. Litoměřice).
Jeden z nejvýznamnějších českých pískovcových horolezců v období 2. světové války. Největších úspěchů dosáhl od r. 1939 v pískovcových terénech Českého ráje, který zpracoval i do horolezeckého průvodce "Český ráj pro horolezce"
(vyšel posmrtně). Dosáhl více než 60 prvovýstupů vyšší klasifikace, objevil
46 nových výstupů, přelomové byly např. výstupy na Daliborku nebo na Dominstein (dnes Smítkova skála). Za okupace se skrýval v jeskyních Českého ráje před totálním nasazením; záhy po dopadení byl v terezínské pevnosti popraven.
Jeho život popsal J. Štyrsa v knize "Kamarád ze skal" (citace knihy: ŠTYRSA, Josef. Kamarád ze skal. 1. vyd. Praha: STN, 1959. 130, [2] s. Sportovní četba; Sv. 6.; dostupnost knihy v českých knihovnách zjistíte v Souborném katalogu ČR na adrese http://aleph.nkp.cz/F/).
Josefu Smítkovi jsou také věnovány články, dostupné v digitální knihovně Kramerius http://kramerius.nkp.cz (vzhledem k autorským právům je jejich plný náhled možný pouze v Národní knihovně ČR, případně je možné pro osobní, studijní či vědecké účely zhotovit papírovou kopii):
* KOŠŤÁK, Jiří. Kamarád ze skal. Pochodeň. 25.5.1984, roč. 73, č. 122, str.
1.
* KOŠŤÁK, Jiří. Kamarád ze skal. Pochodeň. 11.7.1979 , roč. 68, č. 116, str.
1.
Dále můžete využít internetové zdroje
http://www.hruboskalsko.cz/historie/historie_view2.asp?uin=%7BB29C3A1A-4FBF-
471A-8FB1-42664A0C4266%7D a
http://www.hruboskalsko.cz/historie/historie_view2.asp?uin=%7BD81163D2-EB0E-
4353-ADFF-EB04BC2D1E7B%7D .
Použitá literatura:
* DIEŠKA, Ivan. Horolezectvo: encyklopédia. 1. vyd. Bratislava: Šport, 1989.
354 s., [16] barev. fot. ISBN 80-7096-015-9.
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha: Paseka, 1999. 3 sv. ISBN 80-7185-248-1.
Vladimír Vojtěchovský:
Právě o tomto sportovci jsme bohužel nenašli žádné obsáhlejší informace, pouze následují internetové odkazy:
*
http://sportreport.lidovky.cz/talent-skoncil-pod-nacistickou-gilotinou-udal-
ho-kolega-p22-/ln-sport-ostatni.asp?c=A111215_193021_ln-sport-ostatni_sm
* http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2005031025
Václav Procházka:
1912-1944, čs. boxer, přeborník ČSR v bantamové váze 1932-33 a v pérové 1934 (zde tískal i titul mistr ČSR). Jako profesionál (od r. 1934) působil mj. ve Francii. V době Slovenského národního povstání odešel k partyzánům, byl zajat nacisty a 5.11.1944 v Zubří popraven. Jeho jménem byl nazván největší mezinárodní boxerský turnaj v ČSSR Memorial Václava Procházky (dnešní podoba turnaje na http://www.boxingostrava.cz/historie/).
Použitá literatura:
* ČERNOCH, František; HÁJEK, Oldřich a KALÁT, Jaroslav. Zlaté rukavice.
Praha: Riopress, 1999. 352 s. ISBN 80-86221-16-4.
* Encyklopedie tělesné kultury. 1. vyd. Praha: Olympia, 1988. 2 sv.
Kroniky obcí by měly být uchované na obecním úřadě daného města, i když bude pravděpodobně záležet, o jaké období máte zájem. Doporučujeme Vám obrátit se na Městský úřad v Rožďalovicích a zeptat se na přístup ke kronice, kontaktní údaje naleznete na adrese http://www.rozdalovice.cz/kontakt/os-10/p1=303 .
Informace o fondech, jejich uložení a přístupu získáte také v aplikaci Archivních fondů a sbírek Ministerstva vnitra ČR, která je dostupná na adrese http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/default.aspx . Zde jsme po zadání slova "Rožďalovice" do pole "Název sbírky" nalezli 36 fondů různého tématického zaměření - od fondu "Archiv města Rožďalovice" po fondy škol, zájmových sdružení a cechů - bohužel ne všechny jsou v současné době přístupné. Informace o přístupu naleznete v popisu jednotlivých fondů.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.07.2012 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu