spolupráce motocyklových značek Ogar a ČZ Zbrojovka Brno
Text dotazu
Dobrý den,
máte prosím v knihovně informace o spolupráci motocyklových značek Ogar a ČZ Zbrojovka Brno v letech 1945-1949?
A druhý dotaz: v tomto samém období spolupracoval v těchto firmách konstruktér pan Ing.Vincent Sklenář. Jedná se hlavně konstruování motocyklu Ogar 350 OHC.
Děkuji za tipy.
Odpověď
Dobrý den,
prošli  jsme různé zdroje, ale moc informací o značce Vámi hledaného motocyklu nebo osobě konstruktéra ing. Vincenta Sklenáře není.
V knize Huga Wilsona je spousta krásných ilustrací. Část knihy je věnována generálnímu katalogu motocyklových značek celého světa ( jsou jich tam tisíce) v řazení podle zemí. U České a Slovenské Republiky (jsou spolu s tímto názvem) je celkem 57 různých značek počínaje rokem 1899 až do současnosti a 8 značek nepotvrzených (autor o nich nenašel žádné podrobnosti).
U Ogara je několik řádek:
Ogar 1934 - 1950. Pražský výrobce Machek & Spol.;  vyráběl motocykly jednoválcové dvoutakty o 198 a 246 cc a omezený počet závodních motorek OHV. V roce 1945 byl podnik znárodněn a jméno Ogar bylo krátce spojováno s dvouválcovou motorkou, opět dvoutakt, o objemu 346 cc, kterou projektovala Jawa.
Volně čerpáno z: WILSON, Hugo. Motorbike Encyklopedia. London: Dorling Kindersley, 1995., resp. Enciclopedia della motocicletta. Milano:  Arnoldo Mondadori, 1996. ISBN 8804410973.
O Ogaru 350 OHC Vincenta Sklenáře je zmínka: http://www.ogarklub.cz/rubrika/motocykly-ogar/
Dotaz na motocykly Ogar jsme už před časem zpracovávali, viz níže http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/motocykl-ogar
...ve fondu NK ČR se nacházejí dvě originální příručky k motocyklům Ogar a stanovy společnosti Ogar:
* Motocykl Ogar-4 : Popis se zvláštním zřetelem k obsluze a udržování. Praha : Autfit, [1938 (Dr. Ed. Grégr a syn]). 30, [II] s. Signatura NK ČR (pouze Národní konzervační fond) - III 13660
* Handbuch [des] Moto Ogar. Prag-Strašnice (972) : Autfit, [1936] (Brünn : Globus). 55 s. Signatura NK ČR (pouze Národní konzervační fond) - I 002872
* Stanovy akciové společnosti Ogar akc. spol. V Praze : nákladem vlastním, 1942 (Politika). 39 s. Signatura NK ČR - pouze Národní konzervační fond I 21946 Informace o motocyklech Ogar jsme nalezli i v následujících publikacích a také na internetu:
* ŠUMAN-HREBLAY, Marián. Encyklopedie českých motocyklů od r. 1899 po současnost. Praha : CP Books, 2006. s. 99-101, 103. ISBN 80-251-0821-X.
* GOMOLA, Miroslav. Motocykly Jawa : sedmdesátiletá histore. 2. dopl. vyd. Brno : AGM-Gomola, 2001. s. 67-69, 77, 79. ISBN 80-85991-20-9.
* PAVLŮSEK, Alois ; PAVLŮSEK, Ondřej. Jawa. Praha : Computer Press, a.s., 2007. s. 37-39. ISBN 80-251-0980-1.
* Pražské historické motocykly : Katalog výstavy, Praha 1987. Praha : Muzeum hl. m. Prahy, 1987. [32] s.
* 100 let českého motocyklového sportu. Praha : GT club - Motormedia, 2004. s. 102-124. ISBN 80-902516-8-4.
...
Informace  by Vám mohli poskytnout také pracovníci Národního technického muzea (http://www.ntm.cz/cs/muzejni-sbirky/doprava). Znárodněná továrna Ogar a.s.  byla začleněna spolu s Jawou a ČZ do národního podniku Zbrojovka Brno.
Bohužel v publikacích není uvedeno, zda případná technická dokumentace Ogar a.s. přešla do Zbrojovky Brno (http://www.zbrojovkabrno.com/), do jiného podniku nebo zda byla předána od archivů.  Ve Státním oblastním archivu v Praze je např. uložen fond "Zbrojovka ing. F. Janeček - JAWA", podrobnější popis fondu naleznete na http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx.
A ještě jedna zajímavost, možná že ji ale víte, motocykl Ogar "vystupoval" v jedné rané povídce Bohumila Hrabala s názvem Setkání.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2013 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu