Spolek Svatobor
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné sehnat více informací ke spolku Svatobor a především symbolice tohoto spolku, příp. kde by se dali sehnat informace týkající se symbolů. Děkuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
spolek Svatobor byl založen roku 1862, v čele zakládajících členů stál František Palacký. Ideou spolku bylo pomáhat českému písemnictví, které bylo významným prvkem při vzniku a rozvoji národního obrození, převážně v období Bachova absolutismu. Spolek byl nucen ukončit činnost, když přišel o prostředky k plnění svého poslání. V letech 1951 a 1953 byly zrušeny fondy a nadace a jmění spolku přešlo na stát. Po roce 1970 se ujalo několik členů spolku Za starou Prahu úkolů, které si stanovil kdysi Svatobor a po změně politických poměrů se rozhodli obnovit i samotný Svatobor. Symbolem spolku je kruh, který drží tři ruce, jako znamení spolkového hesla:
Pomáhej!- Osvěcuj!- Pamatuj!
Více informací o historii, členech a vysvětlení symbolu na wwww adrese:
http://www.intranet.cz/svatobor/svatobor.htm
http://www.pragpension.cz/reklamy/vysehrad.htm
V NK ČR je k prezenční výpujčce dostupná kniha- Archív Svatoboru : [Fragment písemností spolku] / Zprac. Marie Krulichová. -- Praha : Literární archiv Památníku národního písemnictví, 1974. -- 14, [1] s. ; 8°-,ve které můžete získat přehled o korespondenci, rukopisech a tiscích spolku.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu