Spolek pro zakládání knihoven ve Slezsku
Text dotazu
Dobrý večer,
jsem studentka Slezské univerzity a potřebovala bych nějaké zdroje, ve
ketrých by mohlo být něco o Spolku pro zakládání knihoven ve Slezsku (Jan
Vyhlídal) - obecné informace Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo najít v podstatě žádné informace o Spolku pro zakládání knihoven ve Slezsku. Velmi strohé informace jsou uvedeny u osobnosti Jana Vyhlídala, většinou pouze informace, že stál u zrodu spolku, příp. že daná knihovna vznikla z této iniciativy, např.:
* Knihovna Petra Bezruče v Opavě -
http://www.okpb.cz/webit2/kpb_index.php?set=historie~cze~false~1&doc=matice
, zde úryvek:" Už v prvních letech své existence věnovala Matice značné úsilí zakládání a rozšiřování knihoven na venkově. Mimo to roku 1891 začal působit i "Spolek na zakládání knihoven ve Slezsku", jehož hlavním organizátorem byl jaktařský kaplan Jan Vyhlídal. Jen do roku 1893 Spolek založil nebo podělil 36 knihoven celkem 2112 knihami. Knihovny zakládal i pražský spolek "Slezan" a akademický spolek "Opava". Matice zprvu jednala o jednotném plánu se "Spolkem pro zakládání knihoven" a se spolkem "Opava", ale roku 1904 nakonec od zakládání knihoven víceméně odstoupila a ponechala napříště tuto činnost zmíněným spolkům. (Roku 1922 byla v Opavě zřízena Státní obvodová knihovna, jež se starala o obecní knihovny ve všech okresech západního Slezska a Hlučínska.)"
* Místní knihovna Dětmarovice - http://detmarovice.knihovna.info/index.php?id=4
* O osobě Jana Vyhlídala - http://www.vyskov-mesto.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18857&id=1067609&p1=3
Informace o spolku by mohly být obsaženy v níže uvedených knihách, které pojednávají o Janu Vyhlídalovi a jeho vlasteneckých počinech (ani jedna kniha se nenachází ve fondu NK ČR, tedy nemůžeme zajistit úplnou relevanci dokumentů):
* Vyhlídal, Jan. Boj o české dušičky: kulturní obrázek ze Slezska. V Brně: Den, 1927. 116 s. Lidová knihovna "Dne"; [vol.] 18.
Moravskoslezská věd.knih. Ostrava, sign. D 1761
* Slavík, Bedřich. Jan Vyhlídal. Opava: Matice Opavská, 1935. 81 s.
Moravská zemská knihovna Brno,  sign. PK-0051.052
Dalším užitečným zdrojem by také mohl být archivní fond Jana Vyhlídala, jehož popis Vám uvádíme. Vyhledávání archivních fondů je možné na stránkách Ministerstva vnitra ČR (https://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx):
Název fondu (sbírky): Vyhlídal Jan
Uloženo v archivu: Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace  Místa vzniku fondu Švábenice; Vyškov  Časový rozsah: 1882-1936
Metráž: 0,40 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů  Původce fondu (sbírky): P. Jan Vyhlídal (1861 Hluchov - 1937 Vyškov), 1911 - 1926 farář ve Švábenicích, spisovatel.
Tematický popis: Korespondence, diplomy, poznámky k národopisu.
Archivní pomůcky: nejsou
S dotazem Vám doporučujeme obrátit se na Knihovnu Petra Bezruče v Opavě (https://kpbo.cz/), Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě https://www.msvk.cz/. Domníváme se, že vzhledem k Vašemu tématu jsou tyto knihovny relevantnější. Další institucí, která by Vám mohla podat podrobnější informace, je např. Slezské zemské muzeum v Opavě (http://www.szm.cz/).
Procházeli jsme následující informační zdroje:
* Souborný katalog ČR (SKC)  - https://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Báze" Články v českých novinách, časopisech a sbornících" (ANL) - http://aleph.nkp.cz/cze/anl
* Databáze knihovnické literatury (KKL) - https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/dalsi-databaze-nk-cr/databaze-knihovnicke-literatury-1
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu